szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei évre 18,5 milliárd dollárnyi beruházási programot jelentett be a török kormány, a legnagyobb összegek a távközlés és a közlekedés fejlesztésére jutnak.

A hatalmas összegből 6 milliárdnak megfelelő összeget fordítanak a távközlési és a közlekedési beruházásokra 2021-ben. Oktatási programokra 2,6 milliárd dollárnyi összeget költenek.

A feldolgozóipar, az egészségügy, a mezőgazdaság, a turizmus és az energetika szintén kap a beruházási forrásokból.

A közel húsz éve hatalmon lévő Tayyip Erdogan török elnök 5 egymást követő választást nyert, és egyfajta gazdasági csodát hajtott végre a gyors ütemi gazdasági növekedéssel. A bővülés éves átlagban meghaladta az 5 százalékot, ami részben a szabadpiaci reformoknak és az olcsó külföldi hitelforrásoknak volt köszönhető.

De az erőltetett növekedési ütem és a hatalmas presztízsberuházások – hidak, utak, alagutak építése – komoly adósságcsapdába taszította Törökországot. A növekedés 2018-tól megszűnt, a líra kezdett elértéktelenedni, az infláció 15 százalékra pörgött fel. Erdogan és a pénzügyminiszteri posztot 2018 és 2020 között betöltött veje, Berat Albayrak szinte a végsőkig ellenezte kamatok emelését.

A központi bank új elnöke tavaly november óta gazdaságpolitikai irányt váltott, nyilvánvalóan Erdogan beleegyezésével, akinek már a hatalmát is kikezdte a gazdasági válság. Az irányadó kamatlábat két hónap alatt 6,75 százalékkal 17 százalékra emelték. A kiigazításoknak köszönhetően az utóbbi két év pangása után elemzők 2021-re 3-4 százalékost növekedést várnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Film készül Robbie Williams életéről

Film készül Robbie Williams életéről