szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felgyorsítják és egyszerűsítik a teraszkérelmeket, új áruszállítási pontokat alakítanak ki, illetve információs „helpdesket” biztosítanak.

Márciusban kezdődik a részleges újranyitás, habár ennek részletét egyelőre nem ismerjük, a Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedte a lezárást” – közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A főváros ennek keretében egyebek mellett, hogy kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti az eljárás folyamatát és december 31-ig meghosszabbítja a helyiségbérleti díjak elengedését.

A csomagban szerepel az is, hogy áruszállítási pontokat alakítanak ki „az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére”. Emellett növelik azoknak a közterületeknek a használatát, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak. Segítik továbbá a budapesti rendezvények szervezését is.

A csomag részesei a következő intézkedések:

  • A teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • A teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • A közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Az áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • A helyiségbérleti díjak elengedésének kiterjesztése tovább 2021. december 31-ig.

A budapesti rendezvények megszervezését pedig az alábbi módokon támogatják:

  • Fővárosi tulajdonban lévő “Open office”-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
  • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs helpdesket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll- tanácsadást is biztosít.
  • Csökkentik a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
  • A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és “Újranyitási kampány” a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Az önkormányzat szerint a javaslatok kidolgozásakor két szempont volt fontos: egyrészt, hogy minél rugalmasabban tudjanak reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is.

Tizenhat fotón mutatjuk be, milyen helyzetben van a magyar vendéglátás

A fennmaradásért vívott kilátástalan küzdelem sem hozza össze a vendéglátósokat. A saját vállalásaival késlekedő kormánynak sikerült leállítania a hétfői nyitásra készülő „lázadókat", s a rosszul szervezett tüntetések is érdektelenségbe fulladtak. Lelkiállapotukról, lehetőségeikről négy érintett beszélt a HVG-nek.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gergely Márton hvg360

Fördős Zé: "Nem szégyellem, látom benne az üzletet"

"Visszanézve micsoda baromság, hogy híresek leszünk és meg fogunk élni abból, ha az öcsém videót készít a főzéseimről" – mondja Fördős Zé, akit 35 éves koráig olyan lámpaláz gyötört, hogy sosem hitte volna, hogy mások előtt szerepelni fog. Milyen felelősséggel jár az ismertség? Kell-e egészségesen főzni? Állást kell-e foglalni közéleti kérdésekben? És mi jó lehet egy világjárványban? Portréinterjú az RTL műsorvezetőjével.