szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az oktatás átköltözött az internetre a koronavírus-járvány miatt, de mi van azzal a több százmillió gyerekkel, akik nem tudnak a világhálóra kapcsolódni?

24 millió gyerek úgy került ki a közoktatásból, hogy valószínűleg sosem kerül vissza oda - idéz egy globális felmérést a Der Spiegel, mely összeállítást szentel annak, hogy egy egész generáció ihatja meg a levét a lezárásoknak.

Az olyan országokban mint Brazília, India, Kenya vagy Dél-Afrika az internetes oktatás a többség számára illúzió. A fejlettebb országokban csak egy kisebbség küzd azzal, hogy ha van is internetes hozzáférés otthon, de nincsenek megfelelő berendezések annak használatához.

Több mint 180 országban zárták be az iskolákat hosszabb-rövidebb időre a múlt évben, és sok helyen most sem nyitották ki újra. Ez az elmúlt 100 év legnagyobb oktatási válsága - mondják a szakértők.

Az ENSZ vészhelyzetet hirdetett, a Világbank pedig munkacsoportot hozott létre a probléma kezelésére. A vezetője Peru oktatási minisztere. "Kettős történelmi sokkot élünk át: még sohasem szenvedett el a gazdaság ilyen súlyos csapást , és még sohasem voltak ilyen sokáig zárva az iskolák" - nyilatkozta Jaime Saavedra.

Az egyenlőtlenség vírusa

Míg Európában tavaly átlagosan 10 hétig voltak zárva az iskolák, a fejlődő világban 200 napig - állapítja meg az Oxfam. "72 millió iskolás gyerek került a járvány miatt az oktatási szegénységi küszöb alá"- hangsúlyozza Peru oktatási minisztere. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek nem tanulnak meg rendesen írni-olvasni és számolni. Ennek következtében minimális esélyük lesz arra, hogy kitörjenek a szegénységből. A Világbank becslése szerint ezek a gyerekek 10 ezer milliárd dollár jövedelemtől eshetnek el emiatt.

Brazíliában minden 12-ik diák kimaradt az oktatásból. Ez 4 millió diákot jelent. A magániskolákban van oktatás, de az államiakban nincs. Csakhogy a magániskolák pénzbe kerülnek, és sok szülő nem képes fizetni a tandíjat.

Indiában egy másik problémára is felhívják a figyelmet: a válság miatt sok szülő elveszíti az állását, és veszélybe kerül a család megélhetése. Ilyenkor munkára fogják a diák gyereket is. Így járt Indiában a 15 éves Szalman, akit a Der Spiegel tudósítója egy szerelőműhelyben talált, bár az iskolában lenne a helye. 1 euro 70 centet keres naponta. Családfenntartó lett, de nem akar autószerelő lenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!