szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ár, íz, egészségesség – ez a három legfontosabb szempont, de az eredet és a fenntarthatóság kevésbé lényeges a magyaroknak, ha élelmiszert vásárolnak

Mekkora az ára, milyen az íze és mennyire egészséges – sorrendben ez a legfontosabb három szempont, amit mérlegel az egyszeri hazai vásárló, ha élelmiszert vesz – derül ki a Rama által végzett reprezentatív kutatásból. Az ár 10-ből 6 ember számára volt a legfontosabb, a megkérdezettek 58 százaléka jelölte be, az ízt 56 százalékuk, az étel egészséges voltát pedig 45 százalékuk sorolta a három legfontosabb szempont közé.

A választható szempontok között szerepelt még a hagyományok, a származási hely és a fenntarthatóság is, de ezeket nem tartották lényegesnek a válaszadók.

A kutatás több érdekes ellentmondásra is rávilágított. Egyrész arra, hogy bár a fenntarthatósági szempontok nem befolyásolják érdemben a vásárlási döntéseket, a megkérdezettek fele mégis egyetértett azzal az állítással, hogy a növényi alapú táplálkozás kisebb környezetterheléssel jár, mint az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrend.

A másik ellentmondást ott találták, hogy 10-ből 4-en egészségesebbnek tartották a növényi alapú táplálkozást, felük mégis úgy vélte, hogy az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrend illeszkedik jobban az emberi szervezet igényeihez, ami minden negyedik megkérdezett szerint megfizethetőbb is.

A kutatás során az üvegházhatású gázok szerepére is rákérdeztek, ez alapján 10-ből 7 válaszadó tudta, hogy globálisan az állattenyésztéshez jóval nagyobb metánkibocsátás kapcsolódik, mint a növénytermesztéshez, és a válaszadók kétharmada tisztában volt azzal, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó metánkibocsátásért főleg a szarvasmarha-tenyésztés a felelős.

„Az élelmiszerek felelősek a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás körülbelül negyedéért. Ezen belül az állattenyésztés és a halászat mintegy 31%-ot, míg a növénytermesztés 27%-ot teszi ki. Ugyanakkor ebből 6% az állati takarmány előállításából származik, vagyis a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés kibocsátása csak 21%. Mivel az élelmiszertermelésből származó kibocsátások csökkentése lesz az egyik legnagyobb kihívásunk a következő évtizedekben, pusztán környezeti szempontból is indokolt a növényi alapú élelmiszerek arányának növelése az étrendünkben” – idézték a kutatás eredményéről szóló közleményben Huszár Andrást, a Green Policy Center társalapítóját és igazgatóját.

A károsgáz-kibocsátás visszafogása érdekében a Rama kampányt indított az élelmiszerfogyasztáshoz köthető metánkibocsátással kapcsolatos fogyasztói tudatosság növelése érdekében. Erre egy lufit fújó szarvasmarhával hívják fel a figyelmet, amit az Erzsébet téri Akváriumál helyeztek el.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!