Gondoskodó munkaadó – Adjon-e lakáscélú támogatást a cég a munkavállalóinak?
Kedvező a lehetőség, de alaposan figyelni kell az előírásokra a belső szabályok kialakítására során.
Ár, íz, egészségesség – ez a három legfontosabb szempont, de az eredet és a fenntarthatóság kevésbé lényeges a magyaroknak, ha élelmiszert vásárolnak
Mekkora az ára, milyen az íze és mennyire egészséges – sorrendben ez a legfontosabb három szempont, amit mérlegel az egyszeri hazai vásárló, ha élelmiszert vesz – derül ki a Rama által végzett reprezentatív kutatásból. Az ár 10-ből 6 ember számára volt a legfontosabb, a megkérdezettek 58 százaléka jelölte be, az ízt 56 százalékuk, az étel egészséges voltát pedig 45 százalékuk sorolta a három legfontosabb szempont közé.
A választható szempontok között szerepelt még a hagyományok, a származási hely és a fenntarthatóság is, de ezeket nem tartották lényegesnek a válaszadók.
A kutatás több érdekes ellentmondásra is rávilágított. Egyrész arra, hogy bár a fenntarthatósági szempontok nem befolyásolják érdemben a vásárlási döntéseket, a megkérdezettek fele mégis egyetértett azzal az állítással, hogy a növényi alapú táplálkozás kisebb környezetterheléssel jár, mint az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrend.
A másik ellentmondást ott találták, hogy 10-ből 4-en egészségesebbnek tartották a növényi alapú táplálkozást, felük mégis úgy vélte, hogy az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrend illeszkedik jobban az emberi szervezet igényeihez, ami minden negyedik megkérdezett szerint megfizethetőbb is.
A kutatás során az üvegházhatású gázok szerepére is rákérdeztek, ez alapján 10-ből 7 válaszadó tudta, hogy globálisan az állattenyésztéshez jóval nagyobb metánkibocsátás kapcsolódik, mint a növénytermesztéshez, és a válaszadók kétharmada tisztában volt azzal, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó metánkibocsátásért főleg a szarvasmarha-tenyésztés a felelős.
„Az élelmiszerek felelősek a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás körülbelül negyedéért. Ezen belül az állattenyésztés és a halászat mintegy 31%-ot, míg a növénytermesztés 27%-ot teszi ki. Ugyanakkor ebből 6% az állati takarmány előállításából származik, vagyis a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés kibocsátása csak 21%. Mivel az élelmiszertermelésből származó kibocsátások csökkentése lesz az egyik legnagyobb kihívásunk a következő évtizedekben, pusztán környezeti szempontból is indokolt a növényi alapú élelmiszerek arányának növelése az étrendünkben” – idézték a kutatás eredményéről szóló közleményben Huszár Andrást, a Green Policy Center társalapítóját és igazgatóját.
A károsgáz-kibocsátás visszafogása érdekében a Rama kampányt indított az élelmiszerfogyasztáshoz köthető metánkibocsátással kapcsolatos fogyasztói tudatosság növelése érdekében. Erre egy lufit fújó szarvasmarhával hívják fel a figyelmet, amit az Erzsébet téri Akváriumál helyeztek el.
Kedvező a lehetőség, de alaposan figyelni kell az előírásokra a belső szabályok kialakítására során.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
A kamatcsökkentést követően megugrott az érdeklődés a Széchenyi Kártya Max Plusz beruházási hiteltermékei iránt.
„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast legújabb adásában, ahol arról is beszélget Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással, hogy milyen gondolatok futnak át az agyán egy esés után, mekkora nyomást jelentett számára a 2021-es berobbanása, és milyen hatással vannak rá a kommentek.
Novák Előd szerint a Fidesz hülyét csinál magából.
Hosszú hallgatás után jelentkezett a kormányközeli közvélemény-kutató.
A műsorvezető kiáll a szombati felvonulók mellett és drukkol, hogy békés legyen a rendezvény.
Nehéz-Posony Kata, a HVG ügyvédje minden kérdésre válaszol.
A jelentős indulótőkével is megtámogatott alapítvány már dátumot sem mond, mikorra várható a régóta ígért beruházás.