szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A magyar kormányfő főhajtása az EU és az IMF követelései előtt elképesztő emelkedést idézett elő az év végére...

A magyar kormányfő főhajtása az EU és az IMF követelései előtt elképesztő emelkedést idézett elő az év végére rendkívül túladottá vált hazai részvényárfolyamokban és a régiós viszonylatban is jócskán alulértékelt forint piacán - írja a Financial Times beyondbrics blogja, amely arra figyelmeztet, hogy az OTP és a Mol árfolyama kisebb korrekcióktól eltekintve tovább emelkedhet, és a forint korrekciója is folytatódhat.

Az Orbán Viktor által Brüsszelben tanúsított csipetnyi alázat és látszólagos tárgyalókészség mellett a feltörekvő piaci befektetők kockázatvállalási hajlandóságának élénkülése - illetve a Fed szerdai közleménye - is kellett a BUX és a forint kiemelkedő teljesítményéhez. A pesti parkett benchmark indexe dollár-alapon 22 százalékot emelkedett az év eleje óta, ezzel idén az egyik legjobban teljesítő mutató világszerte. A magyar kormány tárgyalókészségének kedvező fogadtatását azonban félreérthetetlenül jelzi, hogy a BUX emelkedésének Orbán brüsszeli látogatása után gyorsult be igazán.

A Concorde elemzője az FT.com-nak nyilatkozva elmondta, hogy a hazai részvényárfolyamok további emelkedését az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos előrelépések mellett a feltörekvő piacokra, így a pesti parkettre is visszaáramló likviditás is segíti. A tőkebeáramlás elsősorban az év eleje óta dollár-alapon 37 százalékkal dráguló OTP számára kedvezhet, de a Mol árfolyamát is tovább hajthatja felfelé.

Az Erste elemzője szerint az OTP megítélésének további javulását segítheti, hogy egyáltalán nem szorul tőkeemelésre, sőt, tartalék-mutatói messze meghaladják az EBA elvárásait. A KBC szakértője a beyondbricsnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra is, hogy a bank oroszországi érdekeltségeinek teljesítménye érdemben befolyásolhatja az OTP teljesítményét, hiszen 2011-es profitjának 21 százalékát várhatóan az orosz leánytól származtatja. A Concorde szerint idén már a hazai mutatók is javulhatnak, hiszen a hitelportfólió romlásának kockázatai a devizahitelek tömeges végtörlesztése miatt mérséklődni fog.

A Mol kilátásait elemzve a szakértők elsősorban a kitermelési ágazat robbanásszerű teljesítményében bíznak, míg a downstream profitmarzs növekedésével nem számolnak. Az Erste elemzője szerint az INA-bortány következményeit már régen beárazták, így a vesztegetési ügyben zajló vizsgálat eredményének hatása elhagyagolható lesz a Mol árfolyamára nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Révész: A kirúgás joga és jogtalansága

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó