szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az európai bankfelügyelet, az EBA legújabb felmérése szerint az európai bankoknak 114,7 milliárd eurónyi plusz tőkére...

Az európai bankfelügyelet, az EBA legújabb felmérése szerint az európai bankoknak 114,7 milliárd eurónyi plusz tőkére volna szükségük, hogy megfeleljenek a válságkövetelményeknek. A felügyelet nemrég előírta a hitelintézeteknek, hogy a bázeli diktátumoknál is magasabb, 9 százalékos tőketartalékot képezzenek kockázatos eszközeik után. Az eurózóna bankjainak majd fele, 71-ből 31 jelenleg nem felel meg az előírásoknak, a számítások szerint összesen 114,7 milliárd eurónyi tőkeemelésre szorulnak.

Az EBA legutóbbi, októberben elvégzett vizsgálata még ennél közel 8 százalékkal kisebb, 106,4 milliárd eurós forráshiányt mutatott ki az európai bankoknál. Azóta a német, az olasz, az osztrák és a belga bankok tőkehelyzete is tovább romlott. A legnagyobb különbség a két felmérés eredménye között Németországban volt.

A spanyol bankok változatlanul 26,2 milliárd euróval rövidebbek az előírásoknál, a görög bankoknak 30 milliárd euróval kell növelniük tartalékukat. A két peremország hitelintézetei azonban már tudják, honnan várhatják a pénzt: az államtól. Az osztrák bankoknak a korábban kalkulált 2,9 milliárd helyett már 3,9 milliárd eurót kellene összekalapozniuk, a belgáknak pedig 6,3 milliárdot. Előbbiek aligha, utóbbiak inkább számíthatnak az állami segítségre.

Az októberi vizsgálat 5,2 milliárd eurós, a decemberi már 13,1 milliárd eurós tartalékképzési kényszert mutatott ki a német bankoknál. A Commerzbanknak 5,3, a Deutsche Banknak 3,2 milliárd euróra lenne szüksége, hogy kockázatait fedezze.

A francia bankok tartalékai ez idő alatt emelkedtek, a jelenlegi tőkeigényük 7,3 milliárd euró, 1,5 milliárddal kevesebb, mint az októberi vizsgálat során.  A nemzetközi befektetők attól félnek, az állami segítséget is igénybe kell majd venniük a

A francia és német bankok mindeddig ragaszkodtak ahhoz, hogy piaci forrásokból duzzasszák fel tartalékaikat, ám ehhez az eszközeik értékesítésén illetve hitelezésük visszafogásán túl nem találtak megfelelő eszközöket. Az EBA most ezt is korlátozni készül: arra utasítja az ellenőrzéseket végző európai felügyeleteket, hogy számításaik során ne vegyék figyelembe azokat a forrásokat, amelyeket a bankok a hitelezés visszafogásával és kitettségeik mérséklésével próbálnak előteremteni.

A németek azonban elébe mehetnek a problémáknak a pénzügyminiszter legújabb javaslatával, amely egyszerűen kényszerítheti a forrásszűkével küzdő bankokat, hogy vegyék igénybe az állam segítségét. A terv nyomán már a jövő héten újraéleszthetik a német bankmentő alapot, és megkezdhetik a bankmentést Németországban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Elkerülhettük volna a harmadik hullámot?

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot