szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon.

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon. Az ÁKK legújabb statisztikája alapján új történelmi csúcson a külföldi kézben lévő államkötvény-állomány, 4261 milliárd forint, a 2010-es lokális mélypont csaknem duplája.

A fokozódó külföldi jelenlét azonban nem feltétlenül a megszilárduló bizalom jele. Az átlagos futamidő ugyanis 2005 óta először 3,96 évre süllyedt. Eszerint a befektetők a 10 éves lejáratok helyett az éven belüli vagy néhány éves futamidejű kötvényeket preferálják. Az adatot egyrészt az magánnyugdíj-pénztári portfólió transzfere magyarázza, ami érezhetően növelte a külföldiek részesedését az Equilor szerint. Az érdeklődést az is segíti, hogy a fejlett piacokon 1 százalék körüli éves hozamokat lehet realizálni, ilyen környezetben pedig a hazai kötvénypiac 8-9 százalék közötti hozamai ajándéknak tűnnek még akkor is, ha a költségvetés kapcsán rendre vannak aggodalmak.

A hét folyamán a magyar állampapír-hozamok sem az aukciókon, sem a másodpiaci kereskedésben nem változtak érdemben -  a globális hangulatingadozások ellenére -, ez pedig nem sok jót jelent, hiszen a hozamgörbe 5-15 éves szakasza továbbra is 9 százalék közelében, több mint kéthavi csúcsánál alig lejjebb ingadozik. A hét második fele már kissé nyugodtabb hangulatban telt, konszolidációt láthattunk a piacokon, a hangulat azonban továbbra is törékeny maradt - figyelmeztet a CIB elemzése.

A benchmarkok a rövid lejáratoknál 7,35-7,60 százalék között, az éven túli lejáratok esetében pedig 8,77-8,97 százalék között alakultak a pénteki másodpiaci kereskedésben. Az Equilor további hozamemelkedésre számít a hosszú oldalon, 9 százalék feletti hozamoknál már felhalmozásra érdemesnek tartja az eszközöket, de 9,50 százalékos hozamnál látja a legjobb beszállási pontot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után