HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tökéletes recept nyár közepére, amikor bőségesen terem a cukkini, és a sárga színű változat is kapható! A Két éhes olasz és a Jamie lefőzi Olaszországot című sorozatokból ismert sztárséf, Gennaro Contaldo Pasta perfetto! című könyvéből most a Farfalle kétféle cukkinivel és speck sonkával, valamint a Cukkinipesto receptjét tesszük közkinccsé.

A reszelt és a vékony hasábokra vágott cukkini kellemesen változatos textúrát ad az ételnek. A vegetáriánusok hagyják ki a sonkát. A farfalle könnyen beszerezhető, de friss tojásos tésztából (a könyvben ez is megtalálható)  akár mi is elkészíthetjük.

Farfalle kétféle cukkinivel és speck sonkával (Farfalle con zucchine miste e speck)

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g sárga és zöld cukkini, vegyesen
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 sonkahagyma, finomra vágva
  • 200 g speck sonka, vékony csíkokra vágva
  • 10 mentalevél
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítése

©

A cukkini egyik felét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét gyufaszál vastagságúra (julienne-re) vágjuk, majd félretesszük. Kis lángon, serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, rádobjuk a sonkahagymát, és körülbelül 10 percig dinszteljük (közben pár evőkanálnyi forró vizet adunk hozzá), amíg puha, üveges nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt cukkinit, még egy kanálnyi forró vizet öntünk hozzá, finoman sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 5 perc alatt puhára pároljuk.

Közben a maradék olajat széles serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a gyufaszálra vágott cukkinit, és közepes lángon 4-5 percig pirítjuk, amíg enyhe színt nem kap, és meg nem puhul. Levesszük a tűzről, és félretesszük.

Nagy fazékban sós vizet forralunk, és a farfallét 1-2 perc alatt al dente állagúra főzzük. A speck sonkát a reszelt cukkinihez keverjük. A tésztát leszűrjük, a szószhoz adjuk, és közepes-élénk lángon kevergetjük 1 percig. Levesszük a tűzről, és mentalevéllel, frissen őrölt fekete borssal, valamint a pirított cukkinicsíkokkal meghintve tálaljuk.

Cukkinipesto (Pesto di zucchini)

És ha még fokozni szeretnénk a szezon élvezeteit, próbáljuk ki a cukkinipestót; tökéletesen illik trofie, pennette, farfalle vagy spaghetti tésztához. Ha nem használjuk fel azonnal, öntsünk rá extra szűz olívaolajat, fedjük le, és tároljuk a hűtőszekrényben.

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 250 g cukkini, durvára reszelve
  • 1 púpos ek. fenyőmag
  • 1 púpos ek. blansírozott mandula
  • 35 g/½ bögre reszelt pecorino
  • 40 g/½ bögre reszelt parmezán
  • maréknyi bazsalikomlevél
  • maréknyi mentalevél
  • 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • tengeri só

Elkészítése

Közepes lángon, serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, a cukkinit rádobjuk, és 4-5 percig pirítjuk, míg enyhe színt nem kap. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd a maradék 3 evőkanál olívaolajjal együtt robot- vagy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és sima állagúra turmixoljuk.

Gennaro Contaldo
©

Az Amalfi-part Minori nevű városkájában nőtt fel. Ott ismerte meg a természetes, kiváló alapanyagokat, és tanulta meg a hagyományos olasz tésztaételek elkészítésének fortélyait. Húszévesen költözött Londonba, és néhány kitérő után Antonio Carluccio elismert Neal Street-i éttermében lett séf, majd hamarosan a kezdő, 19 éves Jamie Oliver főnöke és mentora. Kettejük szoros szakmai és baráti kapcsolata azóta is töretlen: Jamie „londoni apukájaként” emlegeti Gennarót, ő pedig – tiszteletbeli, hatodik gyermekeként szereti Jamie-t. Jamie nem titkolja, hogy mindazt, amit az olasz konyháról és úgy általában, a főzésről tud, Gennarótól tanulta. Gennaro viszont azt nyilatkozta, hogy „valaha ő tanult tőlem, ma már viszont én tanulok tőle.” A 71 éves Gennarónak részesedése van Jamie étteremláncában, aktív közösségi média sztár, és sorra írja a szakácskönyveit.

A fenti cikk a PASTA PERFETTO! – A legfinomabb olasz tésztaételek című könyv szerkesztett részlete. A négy fejezetre osztott kötet – amely gondol a glutén- és tojásérzékenyekre is – külön tárgyalja a száraz, friss, töltött és rakott-sült tésztaételeket, valamint alaptészták és alapszószok receptjeit is megtalálhatjuk benne. A könyvet a HVG Könyvek webshopjában kedvezménnyel tudja megrendelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukács Enikő Gasztro

A hét receptje: Cukkinis, fetás quiche

Igaz, hogy a cukkini egész évben kapható, de legjobb formáját mégis nyáron hozza, amikor még kemény, héja zöld és szép fényes, élénk színű. A quiche-t, azaz a francia lepényt meg ugye, nagyon szeretjük?

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"