szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A lakásbérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó írásbeli megállapodása hozza létre, a szerződés határozott vagy...

A lakásbérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó írásbeli megállapodása hozza létre, a szerződés határozott vagy határozatlan időtartamra köthető. Jó, ha tartalmaz a szerződés rendelkezést a bérleti díj emeléséről, annak mértékéről. Ezzel elkerülhetjük a később ebből adódó problémákat. Szokásos formulaként rögzíthető, hogy a bérleti díj legfeljebb a KSH által közzétett, előző évre vonatkozó inflációs ráta mértékével emelhető. Ha a felek ebben nem állapodnak meg a bérleti díj vagy annak emelése tárgyában, a bíróságtól kérhető annak megállapítása, ami igen hosszas eljárást vehet igénybe. Ezt pedig érdemes elkerülni.

Tanácsos rögzíteni, hogy ha a bérlő újítja fel a lakást, akkor nem lehet emelni a bérleti díjat illetve hogy a felújítás költségét a bérlő „lelakhatja” – javasolta az Uniqa szakértője.

Ne feledjük a kauciót

Ha készpénzben fizetjük a kauciót, akkor készüljön jegyzőkönyv, átvételi elismervény két tanú aláírásával. Ez jelentősen megkönnyíti később a szerződés megszűnésekor a vitás helyzetek rendezését. Nem lesz nehéz bizonyítani, hogy mikor, mennyi kauciót adtunk át a bérbeadónak.

Rögzítsük, hogy a lakásban esetlegesen végzendő felújítási munkák ill. az egyes alkatrészek meghibásodásának költségét kinek kell fedeznie, azok megoszlásának mértékét is állapítsuk meg.

A károk megosztása

Fontos és jó, ha tudjuk, hogy a bérlő nem kötelezhető a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibáinak javítására (elromló eszközök – pl. frizsider, sütő stb. –, csőtörés, egyebek), ezért fontos, hogy a bérleti szerződésben csak az szerepelhet, hogy a bérlő a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Ugyanígy nem kötelezhető a bérlő arra, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze. Ez azonban megegyezés tárgya lehet; amennyiben a bérlő ezt vállalja, a bérbeadó pedig szintén hozzájárul, a számlát a bérbeadónak benyújthatja, akinek azt ki kell egyenlítenie valamilyen módon, formában.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén, a felmondás módját rögzítsük, határidejét 60 napnál rövidebb időpontban ne határozzuk meg és állapodjunk meg a nem lelakott idő kifizetésének mértékéről.

Pontosan rögzítsük a szerződésben a lakbér leadásának határidejét, a fizetés rendjét. Ha készpénzben adjuk oda a tulajdonosnak, készítsünk mindig átvételi elismervényt. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint ugyanis bérlő a lakbért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére megfizetni. Ha a felek a lakbérfizetés időpontjában nem állapodtak meg, a bérlő a lakbért havonta előre egy összegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni. Rögzítsük a beköltözéskor a közüzemi mérőórák állását, a későbbi problémák elkerülése végett – tanácsolja az Uniqa szakértője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban