szerző:
MTI

Hároméves előkészítő munka után közzétették a Városligetbe tervezett öt új múzeumi épület nyílt nemzetközi tervpályázatait. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. által a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben kiírt pályázatokon a tervek szerint 2014 végéig eredményt hirdetnek.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a 2013-as elhelyezési ötletpályázat nyertes pályaműveiben javasolt megoldásokkal összhangban, a park szélein és a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén épülnek fel, ami lehetővé teszi a park zöldfelületének nem egyszerűen a megőrzését, hanem annak növelését és egyben rekonstrukcióját is – mondta el az MTI-nek a beruházás miniszteri biztosa. A Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László hozzátette, hogy a kiírás Európa jelenlegi legjelentősebb múzeumi fejlesztését hirdeti meg, amely tény már önmagában is növeli Magyarország nemzetközi presztízsét. 

Mint kiemelte, több mint száz éve nem írtak ki Magyarországon valódi nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelyre – a feladat jelentőségére tekintettel – sok száz pályamű beérkezésére számítanak a világ minden szegletéből. A négy felhívást az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) együtt dolgozták ki, és a 870 ezer eurós (mintegy 270 millió forintos) összdíjazás is a pályázat tekintélyét növeli. Az öt épületre négy külön felhívás jelent meg a www.ligetbudapest.org honlapon: a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire, valamint az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum közös épületére egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum ikerépületeire pedig egy közös pályázatot tettek közzé.

A FotóMúzeum és a Magyar Építészeti Múzeum épületei egymás mellé kerülnek a Városligeti fasor és a Dózsa György út tengelyében. Az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sor felőli végében épül fel a Néprajzi Múzeum, a lebontandó Petőfi Csarnok (PeCsa) mögötti téren pedig az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épülete valósulhat meg. "Ez az épület a máshol elhelyezendő sportpályák helyére kerül, azaz nem intakt zöldfelületre. A leromlott állapotú Petőfi Csarnok lebontásával a Nagyrét 130 év után ismét rászolgál majd egykori nevére, a 2. világháború előtt ugyanis az 1885-ben megnyílt Iparcsarnok állt a PeCsa helyén. A Magyar Zene Háza a volt Hungexpo-irodák helyén épül fel, minimalizáljuk tehát a zöldfelület-felhasználást" – emlékeztetett Baán László, hozzátéve: még keresik a tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont optimális helyét.

Hozzáfűzte: a most aszfalttal fedett Ötvenhatosok terén új zöldfelületet is létesítenek, a jelenlegi parkolók helyett ugyanis mélygarázs épül. Azt azonban a pályázókra bízzák, hogy mennyit visznek le a múzeumépületekből térszint alá: "megadjuk a párkánymagasságot, amely nem lehet magasabb, mint a Dózsa György út mentén álló épületeké, a maximális tervezési területet, és ezen belül a tervezőre bízzuk, hogy hány szintet képzel el, a zsűri pedig az összességében legjobb megoldást nyújtó pályázatot fogja kiválasztani" – jegyezte meg.

A nemzetközi zsűri elnöke Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnöke pedig Wim Pijbes, építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója lesz. A zsűri tagjai: Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója lesznek.

A póttagok Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke; Cselovszki Zoltán építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke; Fazakas György építész, valamint Perényi Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense lesznek. Az UIA tagot és póttagot is delegál a testületbe. A pályaművek beérkezésének határideje május 27., a második forduló várható kezdete augusztusban lesz, a zsűri pedig a tervek szerint decemberben hirdet végeredményt. Ezt követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezések pedig 2016-ban indulhatnak, az épületeket 2018-ban adhatják át. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A pályázati folyamattal párhuzamosan zajlik majd a Liget mestertervének véglegesítése, amely – a pályázat eredményeire is figyelemmel – legkésőbb 2015 tavaszára elkészül. Baán László emlékeztetett: a nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest terv része. A projekt többi elemének előkészítése – többek között a Városliget teljes zöldfelületi rekonstrukciója, az Állatkert bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költözése, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukciója és bővítése – az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan zajlik, míg a park részleges megújítása már idén tavasszal elkezdődik.

A Ligetnek a város életében betöltött több mint száz éves, a kultúrát, a szórakoztatást és a zöldterületi kikapcsolódást egyaránt szolgáló hagyományos szerepét a projekt messzemenően megőrzi, sőt megújítja, és ennek eredményeként a Városliget Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz – közölte a miniszteri biztos.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

Michael Bublé: „Ez az utolsó interjúm. Visszavonulok”

Michael Bublé: „Ez az utolsó interjúm. Visszavonulok”

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Gulyás Gergely: Európát egy agresszív és intoleráns szélsőség uralja

Gulyás Gergely: Európát egy agresszív és intoleráns szélsőség uralja

20-25 fok lesz ma is

20-25 fok lesz ma is