szerző:
MTI

Ugyanazzal az operával nyitottak meg újra az operaházat, mint ami 1748-as megnyitón is műsoron volt.

Hat évig tartó felújítás után csütörtökön újra megnyitották a bayreuthi Markgräfliches Opernhaust (Őrgrófsági Operaházat). A Markus Söder bajor miniszterelnök részvételével tartott ünnepélyes megnyitót után Johann Adolph Hasse 18. századi német barokk zeneszerző Artaserse című operáját adják elő. Ezzel az előadással nyílt meg az operaház 1748-ban.

A felújítás 30 millió euróba (9,3 milliárd forint) került.

Az 1744 és 1748 között épült bajor operaház Németország egyetlen eredeti állapotban megmaradt nagy barokk színháza, 2012-ben felvették az UNESCO világörökség-listájára.

A művészetek iránt rajongó Wilhelmine porosz őrgrófnő (1709-1758) építtette, aki ezzel Bayreuthot a művészet és kultúra központjává tette.

A Markgräfliches Opernhaus miatt érkezett Richard Wagner a 19. században Bayreuthba. Bár színpadi ötleteihez alkalmatlannak bizonyult az operaház, mégis a városban maradt és megépíttette a Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszínét, a Festspielhaust.

A bajor televízió filmjét a felújított épületről itt lehet megnézni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!