szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig akad olyan eszközkezelős bérlő, aki nem vásárolja vissza a lakását. Ez nem meglepő, a feltételek nagyon kedvezőek, akad, aki gyakorlatilag ingyen visszakapja az ingatlanát. Az eszközkezelő a bedőlt ingatlanhitelesek lakásait vásárolta fel és adta ki bérbe a volt tulajdonosoknak.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. bérlőinek nagyjából kilencven százaléka, összesen 28 500 család választotta az egyösszegű vagy részletfizetéses visszavásárlás lehetőségét idén október elsejéig. Közülük 6 400 bérlő ráadásul úgy nyilatkozott, hogy egy összegben fizet az ingatlanért – írja az Mfor.hu a NET adatközlésére hivatkozva.

A részletfizetést választók közül közel 18 ezer bérlő nyilatkozatának feldolgozása lezajlott. Az eszközkezelő szerint azok, akik hiánytalanul nyilatkoztak a visszavásárlásról, már tulajdonjogot is szereztek.

Az eszközkezelőtől kapott tájékoztatás szerint 650 család semmilyen nyilatkozatot nem tett eddig. Azok a bérlők egyébként, akik nem élnek a visszavásárlás lehetőségével vagy nem nyilatkoznak, továbbra is bérlők maradnak. Márciustól a korábbi tájékoztatás szerint korábbi lakbérük háromszorosát kell fizetniük.

Az eszközkezelőt a kormány 2011-ben hozta létre elsősorban a bedőlt deviza-ingatlanhitelesek megmentésére: a hitelesek felajánlhatták lakásukat az eszközkezelőnek, amit az megvett, a (volt) tulajdonosok bérlőként maradhattak a lakásukban, így nem kerültek utcára. A program lezárásáról 2018 végén döntött a parlament.

Nem meglepő, hogy a bérlők nagy része a visszavásárlás mellett döntött, a feltételek ugyanis rendkívül kedvezőek. Ami az egy összegben visszavásárlókat illeti:

  • Az ingatlant azon az áron vásárolhatják vissza, amennyiért az állam anno tőlük megvette, más szóval több évvel ezelőtti értékén, miközben az ingatlanpiac pörög, az árak meredeken nőttek.
  • A vételárból lejön a NET-nek 2018 végéig fizetett bérleti díj. Ezt értelmezhetjük úgy, hogy az ezt az opciót választó bérlők eddig tulajdonképpen nem bérleti díjat fizettek, hanem előtörlesztették a visszavásárlást, más szóval gyakorlatilag ingyen laktak az ingatlanban (mármint bérletidíj-mentesen, közös költséget, rezsit persze kellett fizetniük).
  • A bérlők további kedvezményre jogosultak az ingatlan elhelyezkedésének függvényében. A budapesti, agglomerációbeli, megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban található ingatlanok árából 15 százalék; egyéb vidéki városokban 25 százalék; községekben 35 százalék.
  • Utóbbi kedvezmény fejében a kedvezmény mértékéig az állam javára bejegyzett jelzálogjog és 5 évig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, így az ingatlant nem lehet eladni, elajándékozni stb., nem lehet rá hitelt felvenni. Viszont a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom törölhető a kedvezménynek megfelelő összeg megfizetése esetén.

Ami a részletfizetést választó bérlőket illeti:

  • A vételár szintén az az összeg, amiért a NET anno megvette az ingatlant, szintén beszámít a 2018 végéig kifizetett bérleti díj.
  • Ugyan a bérlők részletre veszik meg az ingatlant, az állam semmiféle kamatot nem számít fel. A törlesztés futamideje maximum 30 év lehet, évtizedes időtávon a vételár és a havi törlesztőrészlet alaposan el fog inflálódni, az ügyfélnek mégsem kell majd többet fizetnie. Például, ha húsz év múlva a most megállapított 10 ezer forintos havi törlesztő csak két zsömlét fog érni, akkor is csak havi 10 ezer forintot kell majd fizetni.
  • A havi törlesztő a mostani bérleti díjjal lesz azonos, kivéve, ha így nem férne bele a törlesztés a maximum 30 éves futamidőbe. A NET-es ingatlanok bérleti díja jelenleg átlagosan 11 160 forint.

Mindezért cserébe a vételár teljes összegének megfizetéséig az állam javára bejegyzett jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, vagyis a részletfizető ügyfelek nem fogják tudni eladni, elajándékozni stb. az ingatlant, és hitelt sem vehetnek fel rá. A részletfizetéssel hat hónapot lehet majd büntetlenül csúszni, utána az ügyfélnek egy összegben kell kifizetnie a vételárat, ha nem akarja, hogy kihúzzák alóla az ingatlant.

Sőt, egy augusztusi módosításnak köszönhetően a bérlők akár csokot (családok otthonteremtési kedvezménye) is igénybe vehetnek, ha egy összegben vásárolják vissza ingatlanjukat. Az egyéb kedvezményekkel együtt sokan lehetnek, akik így ingyen kapják meg a lakást.

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Az utolsó rohamban még 1850 bedőlt hiteles ingatlan került be az adósmentő programba, ezek felvásárlására és tehermentesítésére a kormány 6,3 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésben. Az utolsó körben mentett hitelesek kapásból vissza is vásárolhatják az ingatlanjaikat nagyon kedvező feltételekkel az eszközkezelőtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!