Tetszett a cikk?

Szándékos fogás vagy öntudatlan hiba, hogy a visszafogott, békülékeny, magát a "nemzeti közép" miniszterelnökeként azonosító Medgyessy Péter kormányának szócsöve az agresszív, szarkasztikusan szellemeskedő, az ellenzéket megvetéssel kezelő Gál J. Zoltán? A miniszterelnök és a kormányszóvivő stílusának feltűnő ellentétére legalább két magyarázat kínálkozik.

Az egyik: dilettantizmus, kelet-európai slendriánság. Senki nem gondolt arra, hogy a szóvivő beszédstílusa és szerepfelfogása - a kormányálláspont közvetítése helyett önálló megnyilatkozásoknak ható megjegyzéseivel - milyen szembeötlő ellentétet képezhet a politikai táborok közötti társadalmi megbékélésnek a miniszterelnök által oly hangsúlyosan szorgalmazott gondolatával. Ez hiba, hiszen hiteltelenné teszi egymást a két ellentétes imázs.

A másik: rafinált megfontolás, kiszámított hatásmechanizmus. A fentieket tudatosan szem előtt tartva választották a szocialisták a kormány szócsöve helyett inkább a kormány ökleként szereplő Gál J.-t. Ezzel két legyet üthetnek egy csapásra. A kettős arculat előnye, hogy a szerepek egységesek maradnak, a kormánypártiság mégis mindenkinek a szája íze szerint való lehet: aki a megbocsátást, bölcs belátást, felülemelkedő nagyvonalúságot szeretné, annak ott van Medgyessy; aki a harcos, leugatós, szarkasztikus szembenállást, annak pedig Gál J.
Lehet választani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba