Szándékos fogás vagy öntudatlan hiba, hogy a visszafogott, békülékeny, magát a "nemzeti közép" miniszterelnökeként azonosító Medgyessy Péter kormányának szócsöve az agresszív, szarkasztikusan szellemeskedő, az ellenzéket megvetéssel kezelő Gál J. Zoltán? A miniszterelnök és a kormányszóvivő stílusának feltűnő ellentétére legalább két magyarázat kínálkozik.

Az egyik: dilettantizmus, kelet-európai slendriánság. Senki nem gondolt arra, hogy a szóvivő beszédstílusa és szerepfelfogása - a kormányálláspont közvetítése helyett önálló megnyilatkozásoknak ható megjegyzéseivel - milyen szembeötlő ellentétet képezhet a politikai táborok közötti társadalmi megbékélésnek a miniszterelnök által oly hangsúlyosan szorgalmazott gondolatával. Ez hiba, hiszen hiteltelenné teszi egymást a két ellentétes imázs.

A másik: rafinált megfontolás, kiszámított hatásmechanizmus. A fentieket tudatosan szem előtt tartva választották a szocialisták a kormány szócsöve helyett inkább a kormány ökleként szereplő Gál J.-t. Ezzel két legyet üthetnek egy csapásra. A kettős arculat előnye, hogy a szerepek egységesek maradnak, a kormánypártiság mégis mindenkinek a szája íze szerint való lehet: aki a megbocsátást, bölcs belátást, felülemelkedő nagyvonalúságot szeretné, annak ott van Medgyessy; aki a harcos, leugatós, szarkasztikus szembenállást, annak pedig Gál J.
Lehet választani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről