Az Országgyűlés közvetlenül a szavazópolgárokra bízta a döntést az EU-csatlakozás kérdésében, ugyanakkor a kormány jelenleg csak a csatlakozás melletti érvek propagálását támogatja közpénzekből. Ugyanez Írországban vagy Dániában nem fordulhatna elő, de a legutóbbi, hasonló horderejű népszavazás előtt még nálunk is csurrant-cseppent központi támogatás a hivatalos álláspont ellenzőinek. Ön szerint indokolt lenne-e a "nem" válaszért kampányolókat is közpénzből támogatni?

Több parlamenten kívüli politikai és társadalmi szervezet kifogásolta az utóbb időben azt a gyakorlatot, hogy az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) és egyes állami intézmények - a tájékoztatáson túl - propagandát is folytatnak az EU-népszavazás előtt, mégpedig a támogatók táborának növelése érdekében. Furcsa helyzetbe kerülnek ezzel mindazok, akik valamilyen oknál fogva ellenzik az EU-csatlakozást: azt látják, hogy saját adóforintjaikból próbálják őket véleményük megváltoztatására bírni, míg nekik, ha az ellenérvekről kívánják tájékoztatni a közvéleményt, azt saját zsebből kell finanszírozniuk. Felmerülhet persze, hogy az "igen" szavazatok győzelme olyan egyértelműen előnyös Magyarország számára, hogy azt az államnak kötelessége elősegítenie, de ez esetben érdemes lett volna a költséges népszavazás kiírását is mellőzni (ahogyan például Cipruson nem is lesz ilyen referendum).
1995-ben Írországban éppen a fentihez hasonló logika alapján nyilvánította a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek a népszavazásokhoz kapcsolódó, részrehajló állami propagandát. Azóta a szigetországban különleges népszavazásügyi bizottság gondjaira bízták a lakosság kiegyensúlyozott tájékoztatását, amely egyaránt magába foglalja a népszavazásra feltett javaslat melletti és elleni érvek ismertetését. Habár a bizottságot az ombudsman, illetve olyan, a kormánytól független állami szervezetek tisztségviselői és hivatalnokai alkotják, mint a legfelsőbb bíróság, a számvevőszék és a parlament hivatala, működését gyakran kifogásolják. Egyesek elfogultsággal vádolják, mások éppen azt vetik a szemére, hogy a kiegyensúlyozottságra való törekvés miatt kampányai unalmasak, nem képesek mozgósítani.
A dánok ugyanezt a problémát homlokegyenest ellentétes módszerrel oldják meg. A különböző álláspontokat támogató politikai és társadalmi szervezetek minden népszavazás előtt pályázati úton nyerhetnek el költségvetési pénzeket a közvélemény meggyőzésére irányuló kampányaikhoz. A támogatás elosztásáról az írországihoz hasonló állami testület és a kormánytól független Dán Felnőttoktatási Tanács dönt: elsősorban a pályázatok minősége alapján, az egyenlő elosztási arányhoz nem ragaszkodnak mereven.
Magyarország az 1997-es NATO-népszavazás előkészítése során a fenti példák követésére tett néhány bizonytalan lépést. Előfordult, hogy az ORTT olyan közszolgálati tévéműsorokat szankcionált, amelyek egyértelműen az "igen" szavazat mellett agitáltak, illetve a népszavazással kapcsolatos tájékoztatásra elkölönített 112 millió forintból félmilliót a NATO-csatlakozást ellenző Munkáspárt számára utaltak ki - igaz, pályázat nélkül, és csak egy hónappal a szavazás előtt (HVG, 1997. október 25.). Még e szerény kiegyensúlyozási szándékhoz képest is visszalépésnek tűnik, hogy most az EUKK a lehetőségét is kizárja az EU-csatlakozással kapcsolatos ellenérvek megismertetéséhez nyújtott anyagi támogatásnak. Ön szerint rendben van ez így? És ha igen, érdemes volt ezért többszáz millió forintos költséggel népszavazást rendezni?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa