Görgey Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője várhatóan az MSZP március végi kongresszusa és június között távozik, hogy írói munkásságát folytassa. Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul; utódját a miniszterelnök - az új kancelláriaminiszterrel egyeztetve - hamarosan megnevezi, s néhány napon belül tájékoztatást ad a kormány a miniszterelnöki kabinet átszervezéséből adódó változásokról is.

Görgey hosszú hezitálás után azzal vállalta el a kulturális tárca vezetését, hogy a miniszterelnöknek jelezte: a teljes kormányzati ciklust nem vállalja, mivel négy évet nem tud kihagyni írói tevékenységéből. Távozásának időpontjáról először Medgyessy Péter miniszterelnökkel egyeztet, csak ezt követően tájékoztatja a sajtót.
Sajtóértesülésekre reagálva Görgey Gábor jelezte, nem a szaktárca általános tartaléka fogyott el, hanem a miniszteri keret ürült ki. "Ennek az az oka, hogy lemondtam a miniszteri keretem feléről, mintegy 1 milliárd forintról, hogy ez az összeg is a Nemzeti Kulturális Alapprogram demokratikus rendszere szerint osztassék ki a kultúra szereplői között" - mondta a miniszter, hozzátéve: vannak azonban olyan programok, amelyek csak ebből a keretből finanszírozhatók.
Az MTI értesülései szerint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnöke lehet a posztjáról leköszönő kulturális miniszter utóda. Harsányi László az MTI érdeklődésére elmondta: hallott arról, hogy neve - másokkal együtt - felmerült a megüresedő miniszteri poszt betöltésére, egyelőre azonban nem kívánt válaszolni arra, elvállalná-e a kulturális tárca vezetését.
A miniszterelnök tartja az ígéretét, miszerint körülbelül egy év után értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket - nyilatkozta a kormányszóvivő az MTI-nek kedden, a Népszabadság aznapi számában megjelent, kormányzati személycserékről szóló információkra reagálva. Gál J. Zoltán szerint mindettől függetlenül, még az előző kancelláriaminiszterrel történt megállapodás arról, hogy Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul.
Lezárult a miniszterelnöki kabinet strukturális megváltoztatásának folyamata - közölte a kormányszóvivő, s ígéretet tett arra, hogy az ebből adódó átszervezésekről napokon belül tájékoztatni fogják a közvéleményt, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt, miszerint Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt