Tetszett a cikk?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője várhatóan az MSZP március végi kongresszusa és június között távozik, hogy írói munkásságát folytassa. Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul; utódját a miniszterelnök - az új kancelláriaminiszterrel egyeztetve - hamarosan megnevezi, s néhány napon belül tájékoztatást ad a kormány a miniszterelnöki kabinet átszervezéséből adódó változásokról is.

Görgey hosszú hezitálás után azzal vállalta el a kulturális tárca vezetését, hogy a miniszterelnöknek jelezte: a teljes kormányzati ciklust nem vállalja, mivel négy évet nem tud kihagyni írói tevékenységéből. Távozásának időpontjáról először Medgyessy Péter miniszterelnökkel egyeztet, csak ezt követően tájékoztatja a sajtót.
Sajtóértesülésekre reagálva Görgey Gábor jelezte, nem a szaktárca általános tartaléka fogyott el, hanem a miniszteri keret ürült ki. "Ennek az az oka, hogy lemondtam a miniszteri keretem feléről, mintegy 1 milliárd forintról, hogy ez az összeg is a Nemzeti Kulturális Alapprogram demokratikus rendszere szerint osztassék ki a kultúra szereplői között" - mondta a miniszter, hozzátéve: vannak azonban olyan programok, amelyek csak ebből a keretből finanszírozhatók.
Az MTI értesülései szerint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnöke lehet a posztjáról leköszönő kulturális miniszter utóda. Harsányi László az MTI érdeklődésére elmondta: hallott arról, hogy neve - másokkal együtt - felmerült a megüresedő miniszteri poszt betöltésére, egyelőre azonban nem kívánt válaszolni arra, elvállalná-e a kulturális tárca vezetését.
A miniszterelnök tartja az ígéretét, miszerint körülbelül egy év után értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket - nyilatkozta a kormányszóvivő az MTI-nek kedden, a Népszabadság aznapi számában megjelent, kormányzati személycserékről szóló információkra reagálva. Gál J. Zoltán szerint mindettől függetlenül, még az előző kancelláriaminiszterrel történt megállapodás arról, hogy Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul.
Lezárult a miniszterelnöki kabinet strukturális megváltoztatásának folyamata - közölte a kormányszóvivő, s ígéretet tett arra, hogy az ebből adódó átszervezésekről napokon belül tájékoztatni fogják a közvéleményt, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt, miszerint Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként. (MTI)
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!