Tetszett a cikk?

Országos influenzajárvány kezdetét jelzik az epidemiológiai központhoz 14 megyéből és a fővárosból érkezett adatok, amelyek szerint csaknem 77 ezren fordultak orvoshoz ilyen megbetegedéssel az elmúlt héten. 188 embert szállítottak kórházba influenza miatt, több mint 6 ezer a szövődményes esetek száma.

A betegség magas lázzal, végtag-fájdalommal, rossz közérzettel kezdődik. Nógrád kivételével minden megyéből nagy számú influenzás megbetegedést jeleztek - mondta Csehák Judit, az egészségügyi tárca vezetője a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón a kezdődő járványról. A múlt héten 77 ezren jelentkeztek influenzaszerű megbetegedéssel orvosnál, közülük több mint 14 ezer ember táppénzes állományba került, és több mint 6 ezren valamilyen szövődményes megbetegedés miatt kaptak egészségügyi ellátást. A miniszter hangsúlyozta: az egészségügyi szakemberek felkészültek a járvány kezelésére.
A vírussal fertőzöttek 40 százalékát a gyermekek, 25 százalékát a 15 és 24 év közötti fiatalok, 6 százalékát pedig a 60 éven felüliek tették ki a múlt héten - közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Amegelőző héthez képest Budapesten 80 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében 60 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, és hasonló mértékű halmozódást tapasztaltak az orvosok Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajú-Bihar megyében is - tudatta a főigazgató. Utóbbi két megyében a kórházakban teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el. Veszprém és Nógrád megyében a legkevesebb a betegek száma, utóbbi térségben még a házi- és gyermekorvosi jelentőszolgálat működését sem kellett elrendelni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!