Országos influenzajárvány kezdetét jelzik az epidemiológiai központhoz 14 megyéből és a fővárosból érkezett adatok, amelyek szerint csaknem 77 ezren fordultak orvoshoz ilyen megbetegedéssel az elmúlt héten. 188 embert szállítottak kórházba influenza miatt, több mint 6 ezer a szövődményes esetek száma.

A betegség magas lázzal, végtag-fájdalommal, rossz közérzettel kezdődik. Nógrád kivételével minden megyéből nagy számú influenzás megbetegedést jeleztek - mondta Csehák Judit, az egészségügyi tárca vezetője a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón a kezdődő járványról. A múlt héten 77 ezren jelentkeztek influenzaszerű megbetegedéssel orvosnál, közülük több mint 14 ezer ember táppénzes állományba került, és több mint 6 ezren valamilyen szövődményes megbetegedés miatt kaptak egészségügyi ellátást. A miniszter hangsúlyozta: az egészségügyi szakemberek felkészültek a járvány kezelésére.
A vírussal fertőzöttek 40 százalékát a gyermekek, 25 százalékát a 15 és 24 év közötti fiatalok, 6 százalékát pedig a 60 éven felüliek tették ki a múlt héten - közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Amegelőző héthez képest Budapesten 80 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében 60 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, és hasonló mértékű halmozódást tapasztaltak az orvosok Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajú-Bihar megyében is - tudatta a főigazgató. Utóbbi két megyében a kórházakban teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el. Veszprém és Nógrád megyében a legkevesebb a betegek száma, utóbbi térségben még a házi- és gyermekorvosi jelentőszolgálat működését sem kellett elrendelni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma