Tetszett a cikk?

Eddig 111 ember halálát okozta és valószínűleg összesen 2781 személyt fertőzött meg az atípusos tüdőgyulladás (SARS) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint. Oroszországban megtiltották az állami alkalmazottak és gazdálkodó szervezetek munkatársainak, hogy Kínába utazzanak.

A WHO genfi székhelyén közzétett, csütörtök délutáni állapotot tükröző adatok azt mutatják, hogy Kínában, a szárazföldi országrészben 1290 személyt fertőzött meg és 55 halálos áldozatot követelt az akut légúti szindróma (SARS) néven ismertté vált betegség. Hongkongban 998 SARS-esetet észleltek, a betegség szövődményeibe 30 személy halt bele. Szingapúrban csütörtökig 126 esetet észleltek és 9 ember halt meg. Vietnamban változatlanul 62 esetet és 4 halálos áldozatot tartanak nyilván, Thaiföldön hét fertőzést és két halottat. Malajziában három SARS-esetet jegyeztek fel - ezek egyike halálos kimenetelű volt -, Tajvanon pedig 19 esetet, de közülük egyik sem követelt halálos áldozatot.
Az Ázsián kívüli országok közül Kanadát sújtja leginkább a betegség. Az észak-amerikai országban a WHO adatai szerint 97 esetet jelentettek és 10 ember vesztette életét. A kanadai hatóságok ezzel szemben 253 esetről és ugyancsak tíz halálos áldozatról számoltak be. Az Egyesült Államokban a WHO szerint 154 - az amerikai egészségügyi hatóságok valamivel későbbi közlése szerint 166 - SARS-eset vált ismertté, ám egyikük sem követelt halálos áldozatot.
Az európai országok közül a WHO adatai szerint Németországban hat, Nagy-Britanniában öt, Franciaországban négy, Olaszországban három, Romániában, Svájcban, Spanyolországban és Írországban pedig egy-egy SARS-eset vált ismertté, ám egyik sem követelt halálos áldozatokat. Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos az atípusos tüdőgyulladás-járvánnyal összefüggésben csütörtökön megtiltotta az állami intézmények és a gazdálkodó szervezetek számára, hogy munkatársaikat, illetve ügyfeleiket Kína bizonyos tartományaiba küldjék. A korlátozás a megbetegedések által érintett régiókat érintik, beleértve a kínai fővárost, Pekinget is.
Szakértők megjegyzik, hogy a WHO adatai meglehetősen konzervatív becslésnek számítanak, a világszervezet ugyanis csak azokat az eseteket veszi bele a statisztikákba, amelyekről több oldalról is bebizonyosodott, hogy SARS-esetről van szó. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!