A mostanában sokat vitatott közoktatási törvény módosítási tervezetének célja - annak indoklása szerint - a gyerekek túlterheltségének megszüntetése, szövegértésük javítása és nem utolsósorban - a mindenki által elérhető iskola intézményének eredeti céljával összhangban - a társadalmi különbségek csökkentése. Ennek érdekében több ponton megváltoztatná a hatályos törvény passzusait, az évismétlés rendszerétől a felvételin át egészen az osztályozásig, s nem feledkezik meg például a diákköltők szerzői jogairól sem. Ön szerint a nemes célok elérhetők-e a korrekciókkal ?

A hatályos közoktatási törvény módosítási tervezete a kormánypártok szerint növeli az esélyegyenlőséget, a Fidesz szerint viszont destabilizáló hatású. Vegyük sorra azokat a főbb javaslatokat, amelyek közvetlenül érinthetik a tanulók életét!
Buktatás alsóban: A mostanában sokat vitatott kérdés a jelenleg hatályos törvényhez képest sok mindent megváltoztat: ha a tervezetet elfogadják, akkor az alsósok (az általános iskola elsőtől negyedik osztályáig) csak abban az esetben buktathatóak meg, ha túl sokat hiányoztak az órákról. "A tanuló az első három évfolyamon, a negyedik évfolyam végéig csak abban az esetben utasítható évfolyamismétlésre, ha a tanulmányi követelményeket az iskolából való igazolt és igazolatlan mulasztás miatt nem tudta teljesíteni" - írja a törvénytervezet. Az alsósoknál azok a gyermekek is évismétlésre kötelezhetőek, akiknek a szülei ezt külön kérik az iskola igazgatójától. A tervezetet kidolgozók szerint az újítást az indokolja, hogy az iskolába kerülő gyerekek eltérő fejlettségi szinten vannak, s ez a negyedik osztály végére kiegyenlítődhet.
Hétvégi lazulás: Új eleme lenne a hatályos törvénynek az a javaslat, mely szerint az iskoláknak a pedagógiai programjukban meg kellene határozniuk "az otthoni (napközis és tanulószobai) felkészüléshez előírt írásbeli és szóbeli feladatok meghatározásának elveit és korlátait". A törvényalkotók szándéka szerint - mint a módosítási javaslat indoklásában olvasható - valamennyire tehermentesítenék a gyerekeket azzal, hogy kevesebb házi feladatot kapnának hétvégére.
Az értékelés: A hatályos értékelési előírásokon is sokat változtatna a tervezet: az alsósoknál például negyedik félévéig csak szövegesen lehetne értékelni a nebuló teljesítményét. Ez esetben a konkrét szöveg nem, csak annak tartalma meghatározott: az iskoláknak a pedagógiai programjukban kell meghatározniuk, milyen formában fejezik ki, ha valaki kiválóan vagy közepesen teljesített. Minderre pedig - a javaslattevők szerint - azért van szükség, mert a jelenlegi osztályozós rendszer túlzottan merev. Emellett "ha a tanuló "felzárkóztatásra szorul" minősítést kap, az iskolának a szülő bevonásával értékelni kell a tanuló teljesítményét, fel kell tárni a tanuló fejlődését, haladását akadályozó tényezőket, és javaslatot kell tenni az azok megszüntetéséhez szükséges intézkedésekre".
Egy kis testmozgás: A tervezet az alsós osztályokban az eddigi két és fél helyett heti három tornaórát ír elő. Emellett azokon a napokon, amikor nincs testnevelés, a javaslat szerint 15-30 perces, játékos, "egészségfejlesztő testmozgást" kell a tanítóknak megszervezniük – az időjárástól függően a szabadban.
Felvételi: A tervezet szerint a jövőben a felvételi alapja az érettségin elért eredmény lenne, és a felsőoktatási intézmények határoznák meg, hogy "melyik tantárgyból milyen szintű érettségi vizsgát kívánnak meg a felvételi előfeltételeként". A tervek szerint a 2005-től bevezetendő kétszintű érettségi célja, hogy - szemben a mostani helyzettel - a diákoknak ne kelljen ugyanabból a tárgyból kétszer vizsgázniuk. Ugyanakkor külön felvételit tarthatnak azok a felsőoktatási intézmények - például a művészeti egyetemek, főiskolák -, amelyekben valamilyen speciális képességre van szükségük a hallgatóknak.
Szerzői jog az iskolában: A jelenleg hatályos törvény nem szabályozza azt a helyzetet, amikor a tanuló az iskolában - például egy verseny keretében - létrehoz valamilyen terméket, legyen az novella, vers, rajz vagy szobor, és azt az iskola értékesíti. A módosítási tervezet alapján a következőkben ezt a szituációt a szerzői jogi törvény megfelelő részei alapján szabályoznák: azaz, ha az iskola - a munkáltató megfelelője - értékesíti a terméket, akkor a tanulót - a munkavállaló megfelelője - fizetség illeti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban