Tetszett a cikk?

Összetűzés volt a háborúellenes tüntetők és a görög rendőrség között szerdán Athénban az Európai Unió csúcstalálkozója helyszínétől néhány száz méterre. A hétezer fős tüntető tömegből kisebb csoportok szakadtak le, és ezek tagjai benzines palackokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Az összetűzés akkor pattant ki, amikor a tüntetők megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy közelebb jussanak a csúcstalálkozó helyszínéhez. Az AP helyszíni tudósítója szerint az összecsapás akkor kezdődött, amikor a tüntetők vörös festékpatronokat dobtak a rendőrökre. Egy benzines-palacktól megsebesült egy rendőr, egy másoktól pedig kigyulladt egy bankfiók. A tüntetők kővel megdobálták a brit nagykövetséget is. Dulakodás több is kialakult rendőrök és tüntetők között a város különböző pontjain.
A tüntetők - főleg szélsőbaloldaliak - eredeti tervük szerint a brit és az amerikai nagykövetség előtt akartak tiltakozni az iraki háború ellen, de haragjukat ki akarták fejezni a háború elindítását támogató európai kormányfőkkel - Tony Blair brit, José María Aznar spanyol és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel - szemben is. A tüntetők "Gyilkosok, imperialisták!" feliratú vásznat feszítettek ki a British Airways brit légitársaság irodája fölött.
Az EU-csúcs miatt több mint tízezer rendőr járőrözött szerdán Athénban. A város fölött helikopterek köröznek, Athén ókori belvárosa kordonnal teljesen körbe volt zárva. A kordonon belül lévő, egyébként nyilvános történelmi helyeket ezen a napon nem lehetett látogatni. A repülőtérre vezető út mentén megsokszorozták a biztonsági intézkedéseket. Athénban a szerdai napot munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány. A közlekedés megbénult a városban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!