Összetűzés volt a háborúellenes tüntetők és a görög rendőrség között szerdán Athénban az Európai Unió csúcstalálkozója helyszínétől néhány száz méterre. A hétezer fős tüntető tömegből kisebb csoportok szakadtak le, és ezek tagjai benzines palackokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Az összetűzés akkor pattant ki, amikor a tüntetők megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy közelebb jussanak a csúcstalálkozó helyszínéhez. Az AP helyszíni tudósítója szerint az összecsapás akkor kezdődött, amikor a tüntetők vörös festékpatronokat dobtak a rendőrökre. Egy benzines-palacktól megsebesült egy rendőr, egy másoktól pedig kigyulladt egy bankfiók. A tüntetők kővel megdobálták a brit nagykövetséget is. Dulakodás több is kialakult rendőrök és tüntetők között a város különböző pontjain.
A tüntetők - főleg szélsőbaloldaliak - eredeti tervük szerint a brit és az amerikai nagykövetség előtt akartak tiltakozni az iraki háború ellen, de haragjukat ki akarták fejezni a háború elindítását támogató európai kormányfőkkel - Tony Blair brit, José María Aznar spanyol és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel - szemben is. A tüntetők "Gyilkosok, imperialisták!" feliratú vásznat feszítettek ki a British Airways brit légitársaság irodája fölött.
Az EU-csúcs miatt több mint tízezer rendőr járőrözött szerdán Athénban. A város fölött helikopterek köröznek, Athén ókori belvárosa kordonnal teljesen körbe volt zárva. A kordonon belül lévő, egyébként nyilvános történelmi helyeket ezen a napon nem lehetett látogatni. A repülőtérre vezető út mentén megsokszorozták a biztonsági intézkedéseket. Athénban a szerdai napot munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány. A közlekedés megbénult a városban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten