Tetszett a cikk?

A Paksi Atomerőműben történt üzemzavar és a meghibásodott fűtőkazetták nem jelentenek veszélyt a környezetre, a cég szakemberei folyamatosan dolgoznak a problémák megoldásán - mondta Kocsis István vezérigazgató az erőműben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. Az erőmű kártérítést kér a fűtőelemek tisztítását végző francia cégtől.

Az újságírók különleges biztonsági intézkedések mellett, fegyveres őrök kíséretében, sugárdózismérővel megtekinthették a karbantartás alatt álló 2-es blokkot. A reaktorcsarnokban a vendégeket ért sugárterhelés mindössze néhány százada volt annak, amelyet az emberi szervezet egy röntgenvizsgálat során kénytelen elviselni.
A sérült fűtőelemek eltávolításának és jövőbeni elhelyezésének legoptimálisabb és legbiztonságosabb módjait szakértői csoportok dolgozzák ki. Az egyik lehetőség szerint a kazetták speciális fakkokba, vagy egy különleges, erre a célra készített acélkonténerbe, végül a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójába kerülnének.
A céget jelentős károk érik az üzemzavarral összefüggésben. Ha a 2-es blokk karbantartása nem fejeződik be a május 6-i határidőre, napi 50 millió forint árbevétel kieséssel számolnak, amihez hozzáadódik a 30 károsodott fűtőanyag-kazetta értéke, mintegy 450-750 millió forint is - mondta Kocsis István vezérigazgató. Folyik a vizsgálat az üzemzavar pontos részleteinek feltárására, valamint a felelősség megállapítására; az atomerőmű ezt követően dönt a kártérítésről a tisztítótartályt telepítő és üzemeltető francia-német Framatome ANP vállalattal szemben, amely 1999-ben, nemzetközi pályázaton nyerte el a tisztítási munka lehetőségét, azóta a jelenlegihez hasonló berendezéssel több száz fűtőanyag-kazetta sikeres tisztítását végezték el Pakson közölte Kocsis István.
A paksi Atomerőműben április 10-én radioaktív gáz szivárgását észlelték a 2. számú blokk mellett elhelyezett tisztítótartályból. A vizsgálat később kiderítette, hogy a hétfokozatú nemzetközi INES skálán először 2., majd a 3. kategóriába sorolt üzemzavart a tartály hűtésének elégtelensége okozta, aminek következtében a 30 fűtőanyag köteg súlyosan megsérült. A tartály hűtését később helyreállították, és több mérő, valamint szűrőberendezést telepítettek a helyszínre, aminek köszönhetően a blokk kéményénél kiáramló radioaktív gáz aktivitása a múlt hét végére visszaállt a normál üzemi értékre.
A Global 2000 osztrák környezetvédő szervezet méréseket végezett Pakson és megállapította, hogy a környezeti állapot normális, a szokásos háttérsugárzás nem emelkedett. Az erőmű szakemberei időközben fóliaházat építettek a tisztítótartály fölé, hogy elvezessék az egyre kisebb mennyiségben szivárgó radioaktív gázt. Emellett jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak a kazettákat körülvevő több száz köbméter vízhez, hogy lekössék a maghasadást okozó neutronokat. A számítások szerint így kizárható, hogy a tartályban káros, ellenőrizhetetlen reakciók mehessenek végbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!