A kormány úgy döntött, kivizsgálja: elmulasztotta-e kötelességét a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése, amikor a kabinetet és a nyilvánosságot is csak szerdán értesítette az erőműben május 3-án történt gázképződésről. Az eset nem csökkentette a biztonság szintjét.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően kijelentette: a paksi szakemberek betartják a szigorú tájékoztatási előírásokat és megfelelően végzik a munkájukat, ám ha a vizsgálat ennek ellenkezőjére derít fényt, akkor az "bizonyosan nem maradhat következmények nélkül". Indokolatlan bármiféle pánikkeltés és politikai összefüggések keresgélése - hangsúlyozta a szóvivő. A gázképződés amiatt keletkezett, hogy vegyszert adagoltak a 2. blokk sérült fűtőelemeit tartalmazó tisztítómedencébe.
Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű tájékoztató központjának vezetője közleményben számolt be arról, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, az ÁNTSZ, valamint az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet laboratóriumai vizsgálatokat végeztek arra vonatkozóan, kimutatható-e a környezetben az erőmű légköri kibocsátásából eredő radioaktivitás. A talajból, a fűből, a tejből és az ivóvízből vett minták alapján megállapítható: a kibocsátás hatása minden esetben az élelmiszerekre előírt egészségügyi határérték alatt maradt.
A közlemény kitér arra is, hogy az előzetes terveknek megfelelően május 17-én leállítják az erőmű 4. blokkját; a szokásos éves karbantartás 1 hónapot vesz igénybe. A munkálatok során a fűtőanyag-kazetták tisztítására nincs szükség, azok egy részének részleges cseréjére kerül sor. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban