Tetszett a cikk?

A kormány úgy döntött, kivizsgálja: elmulasztotta-e kötelességét a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése, amikor a kabinetet és a nyilvánosságot is csak szerdán értesítette az erőműben május 3-án történt gázképződésről. Az eset nem csökkentette a biztonság szintjét.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően kijelentette: a paksi szakemberek betartják a szigorú tájékoztatási előírásokat és megfelelően végzik a munkájukat, ám ha a vizsgálat ennek ellenkezőjére derít fényt, akkor az "bizonyosan nem maradhat következmények nélkül". Indokolatlan bármiféle pánikkeltés és politikai összefüggések keresgélése - hangsúlyozta a szóvivő. A gázképződés amiatt keletkezett, hogy vegyszert adagoltak a 2. blokk sérült fűtőelemeit tartalmazó tisztítómedencébe.
Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű tájékoztató központjának vezetője közleményben számolt be arról, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, az ÁNTSZ, valamint az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet laboratóriumai vizsgálatokat végeztek arra vonatkozóan, kimutatható-e a környezetben az erőmű légköri kibocsátásából eredő radioaktivitás. A talajból, a fűből, a tejből és az ivóvízből vett minták alapján megállapítható: a kibocsátás hatása minden esetben az élelmiszerekre előírt egészségügyi határérték alatt maradt.
A közlemény kitér arra is, hogy az előzetes terveknek megfelelően május 17-én leállítják az erőmű 4. blokkját; a szokásos éves karbantartás 1 hónapot vesz igénybe. A munkálatok során a fűtőanyag-kazetták tisztítására nincs szükség, azok egy részének részleges cseréjére kerül sor. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!