Tetszett a cikk?

Súlyos tömegszerencsétlenség történt egy vasúti átkelőben Siófok közelében csütörtök reggel, amikor egy német turistabusz összeütközött egy vonattal; harminchárman vesztették életüket, több súlyos sérült van. Az MTI értesülése szerint a szerencsétlenül járt emeletes busz a vasúti átjáróban, Siófok határában a nagy forgalom miatt megállt a síneken, s a vonat beleszaladt; a fénysorompó működött. Délután öt órakor elszállították a kettétört autóbuszt az átjáróból, a vasúti forgalom azonban várhatóan csak péntek reggelre áll helyre.

A busz és a vonat ütközése következtében a helyszínen 29-en veszítették életüket, tíz utast és a mozdony vezetőjét kórházba szállították. Közülük hármat Székesfehérvárra, nyolcat pedig Siófokra vittek. Előbbiek közül ketten életüket vesztették, a harmadik utas életéért kora délután még küzdöttek az orvosok. A siófoki kórházba szállított nyolc sérült közül még a délelőtt folyamán egy meghalt, két másik ugyancsak súlyos sérült kora délután veszítette életét.
A turistabuszt reggel 8 óra 40 perckor Balatonszabadi-Sóstónál egy vasúti átjáróban kettészakította egy vonat, egyik felét 200 méteren át maga előtt tolta, majd a mozdony is kisiklott. Az utaslista szerint 40 személy utazott a buszon, köztük a magyar állampolgárságú idegenvezető, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Délelőtt 10 óráig 28 halottat, és 11 súlyos, életveszélyes sérültet mentettek ki a roncsok közül. Az ütközés következtében a mozdonyvezető megsérült, a személyvonat kisiklott, a vonat utasai közül - nem végleges információk szerint - nem sérült meg senki.
A tűzoltók nagy erőkkel, harminc autóval vonultak ki a siófoki és a balatonfűzfői parancsnokság területéről, összesen harminc mentőautó és négy helikopter érkezett a baleset helyszínére az ország különböző pontjairól; a sérülteket egy órán belül kórházba szállították. A MÁV közlése szerint a vonat a Déli pályaudvarról haladt Nagykanizsa felé, s a baleset röviddel kilenc óra előtt történt.
A német turistabusz a fénysorompó tiltó jelzésének ellenére, jól belátható vasútszakasznál hajtott a sínekre. A vizsgálat még folyik, ám ezen a szakaszon a vonat óránként 100 kilométeres sebességgel halad - közölte Bencsik László, a MÁV vasútbiztonsági főosztályának vezetője. A mozdony egyik tengelye kisiklott, és a vasúti pálya is megrongálódott. Siófok és Szabadi-Sóstó között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, a nemzetközi vonatokat elterelik.
A helyszínre érkeztek a német nagykövetség képviselői; az MTI információja szerint a nagykövetségen válságstábot alakítottak a balesetet követően. A szerencsétlenül járt turistacsoport tagjai Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein tartományból érkeztek. Balázs Árpád polgármester intézkedett arról, hogy szálláslehetőséget kapjanak az áldozatok Németországból érkező hozzátartozói, a Belügyminisztérium pedig a túlélőknek mobiltelefonokat adott, amelyeken szeretteiket értesíthetik.
"Magyarország történetében talán a legrettenetesebb autóbusz-baleset történt" - közölte a miniszterelnök, aki telefonon tájékoztatta Gerhard Schröder német kancellárt a tragédiáról. Mádl Ferenc köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Johannes Raunak, a Német Szövetségi Köztársaság elnökének a tragikus baleset miatt. Medgyessy Péter röviddel egy óra után érkezett a helyszínre, ahol jelen volt Somogy megye rendőrfőkapitánya, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a megyei mentőfőorvos, Csehák Judit egészségügyi miniszter, a Belügyminisztériumtól Pál Tibor politikai államtitkár és Séllei Frigyes, a belügyminiszter személyes tanácsadója, továbbá Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató.
Legutóbb ugyanennél a vasúti árjárónál 1979-ben történt hasonló baleset, akkor 21-en veszítették életüket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!