Tetszett a cikk?

A Fidesz hét végi kongresszusán nem döntenek az átalakuló szervezet szimbólumairól, megváltozik azonban a párt neve: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lesz, rövidítése vagy Fidesz vagy Szövetség. Kibővül a párt struktúrája is, és várhatóan elnökké választják Orbán Viktor volt kormányfőt.

A szövetség jelképeiről nem a kongresszus, hanem a párt országos választmánya illetékes határozni- közölte Navracsics Tibor, a párt elnöki kabinetjének vezetője, aki szerint a hírekkel ellentétben az átalakuló Fidesz elnökének jogköre "egyáltalán nem lesz nagyobb vagy szélesebb", mint amilyen a szervezet korábbi elnökeinek jogköre a jelenleg érvényes alapszabály szerint volt. A szervezeten belül a jövőben egy operatívabb ügyvezető és egy bővebb országos elnökség működik majd.
Az ügyvezető elnökség tagjai közé tartozik az elnökön kívül az országos választmány elnöke, a frakcióvezető, illetve a kongresszus által választott két alelnök, minden valószínűség szerint Pokorni Zoltán volt pártelnök és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Navracsics szerint az ügyvezető elnökségnek kimondottan végrehajtói feladatai lesznek. Az országos elnökséghez tartozik majd az ügyvezető elnökségen túl a leendő európai parlamenti delegációvezető, a tagozatok elnökei, valamint, ha a Fidesz kormányon lesz, akkor a miniszterelnök, ha pedig ellenzékben, akkor a volt miniszterelnök; ha a Fidesz adja a parlament elnökét, akkor ő is, ha nem, akkor a parlament fideszes alelnöke, ezen kívül pedig az Európai Néppárt fideszes alelnökei.
Az alapszabály tervezete szerint a Fideszben nyolc tagozat jön létre, így kulturális, nyugdíjas-, nő-, gazda-, munkás és alkalmazotti, falusi, önkormányzati és zöldtagozat. A tagozatok maguk választják meg vezetőjüket és maguk állítják össze szervezeti és működési szabályzatukat. A Fidesz alapszabálya azt írja majd elő, hogy a tagozatok országos tanácsainak első ülését legkésőbb az év végéig meg kell tartani.
Ha a kongresszus elfogadja az alapszabály módosítását, megmarad a helyi csoportstruktúra, csak a választókerületi felosztáshoz igazodnak. Megmaradnak a fővárosi és megyei választmányok is, a szervezet budapesti elnöke azonban nem lesz automatikusan az országos elnökség tagja, ahogyan jelenleg. A kettős tagság értelmében az lehet tagja a Fidesznek, aki nem tagja más pártként bejegyzett szervezetnek, azonban az Európai Néppárt tagszervezetei tekintetében az országos választmány ettől eltérően rendelkezhet. Az alapszabály tervezetéhez eddig közel háromszáz módosító javaslat érkezett, ezek közül a Fidesz Országos Választmányának múlt hét végi tanácskozásán százat támogattak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!