A Fidesz hét végi kongresszusán nem döntenek az átalakuló szervezet szimbólumairól, megváltozik azonban a párt neve: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lesz, rövidítése vagy Fidesz vagy Szövetség. Kibővül a párt struktúrája is, és várhatóan elnökké választják Orbán Viktor volt kormányfőt.

A szövetség jelképeiről nem a kongresszus, hanem a párt országos választmánya illetékes határozni- közölte Navracsics Tibor, a párt elnöki kabinetjének vezetője, aki szerint a hírekkel ellentétben az átalakuló Fidesz elnökének jogköre "egyáltalán nem lesz nagyobb vagy szélesebb", mint amilyen a szervezet korábbi elnökeinek jogköre a jelenleg érvényes alapszabály szerint volt. A szervezeten belül a jövőben egy operatívabb ügyvezető és egy bővebb országos elnökség működik majd.
Az ügyvezető elnökség tagjai közé tartozik az elnökön kívül az országos választmány elnöke, a frakcióvezető, illetve a kongresszus által választott két alelnök, minden valószínűség szerint Pokorni Zoltán volt pártelnök és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Navracsics szerint az ügyvezető elnökségnek kimondottan végrehajtói feladatai lesznek. Az országos elnökséghez tartozik majd az ügyvezető elnökségen túl a leendő európai parlamenti delegációvezető, a tagozatok elnökei, valamint, ha a Fidesz kormányon lesz, akkor a miniszterelnök, ha pedig ellenzékben, akkor a volt miniszterelnök; ha a Fidesz adja a parlament elnökét, akkor ő is, ha nem, akkor a parlament fideszes alelnöke, ezen kívül pedig az Európai Néppárt fideszes alelnökei.
Az alapszabály tervezete szerint a Fideszben nyolc tagozat jön létre, így kulturális, nyugdíjas-, nő-, gazda-, munkás és alkalmazotti, falusi, önkormányzati és zöldtagozat. A tagozatok maguk választják meg vezetőjüket és maguk állítják össze szervezeti és működési szabályzatukat. A Fidesz alapszabálya azt írja majd elő, hogy a tagozatok országos tanácsainak első ülését legkésőbb az év végéig meg kell tartani.
Ha a kongresszus elfogadja az alapszabály módosítását, megmarad a helyi csoportstruktúra, csak a választókerületi felosztáshoz igazodnak. Megmaradnak a fővárosi és megyei választmányok is, a szervezet budapesti elnöke azonban nem lesz automatikusan az országos elnökség tagja, ahogyan jelenleg. A kettős tagság értelmében az lehet tagja a Fidesznek, aki nem tagja más pártként bejegyzett szervezetnek, azonban az Európai Néppárt tagszervezetei tekintetében az országos választmány ettől eltérően rendelkezhet. Az alapszabály tervezetéhez eddig közel háromszáz módosító javaslat érkezett, ezek közül a Fidesz Országos Választmányának múlt hét végi tanácskozásán százat támogattak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott