Tetszett a cikk?

Az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége először egy hatalmas vereség után, 1994 nyarán kísérletezett polgári szövetség létrehozásával, amely a balliberális pártok győzelmét hozó parlamenti választásokat követően az önkormányzati választásokra sikerrel hozta vissza a politikai közéletbe a szétzilált jobboldalt. Az 1995-ös fordulatot, a Fidesz-Magyar Polgári Párt megalakulását pedig 1998-ban választási győzelemmel honorálták a szavazók. Ön szerint mire lesz képes a most megalakult Szövetség?

Bár 1994-ben még szokatlan volt az egy-két évvel korábban még tankönyvi tisztaságú liberális elveket valló Orbán Viktort a fideszesek által megannyiszor kifigurázott Lezsák Sándor és Giczy György társaságában feszíteni látni, utólag megállapítható, a pártelnök akkor még jóval finnyásabb volt, mint ma. Nem ajánlott szövetséget a jobboldalon bárkinek. Így Budapesten az önkormányzati választásokon az akkori polgári szövetségből kihagyott FKGP és a MIÉP egymást támogatta, e flörtben – a kisgazda-elnök szerint – Torgyán volt a fej, Csurka az írás. De finnyásabbak voltak 1995 májusában még a nevet Fidesz – Magyar Polgári Pártra változtató VII. kongresszus küldöttei is, mertek nem egyetérteni: az egyetlen jelöltként induló Orbánt támogató 252 igen szavazatra 27 nem és 20 érvénytelen voks jutott. A hét végén tartott XVII. kongresszuson viszont már teljes volt az egység, s az MTI szerint "elsöprő a többség". 1995-ben a kongresszus által elfogadott, A polgári Magyarországért című programnyilatkozat még szabadelvű, konzervatív, szociális felelősséggel bíró, a környezetvédelem iránt elkötelezett pártként jellemezte az új alakulatot, a 2003-as pedig a Szövetséget a keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természeti törvények tiszteletére kívánja építeni.
A liberalizmuson pedig túlhaladt az idő, mert lerombolta, amit akart, az egyház és az arisztokrácia tekintélyét, minden tabut és erkölcsi gátat – tudtuk meg Orbántól. Értékeit pedig "mára minden normálisan gondolkodó ember és társadalmi erő beépítette saját értékrendjébe". Wishful thinking – mondaná erre az angol. A magyar pedig a szabadságeszmék védelme helyett inkább közösséget és hazát épít, tudatosan, fegyelmezetten, tervszerűen, értékek és helyes arányok szerint. Feltéve, ha szabad. Szabad ember pedig az, "aki önszántából tartozik valahová", ebből adódóan a szabadság szeretete nem más, mint a másik ember, a többi ember szeretete. "S ha ezt belátjuk, így már megérthető, hogy a hatalom szeretete viszont önmagunk szeretete". Régebben ugyan úgy szólt a sláger, hogy a hatalom szeretete nem a szeretet hatalma, de erre már ki emlékszik… Mint ahogy a szabadság egyenlő a felismert szükségszerűséggel marxi tanítás is feledésbe merült, olyannyira, hogy átköltésére és szövetségépítő alapvetéssé formálására a jelek szerint maga a pártelnök vállalkozott.
Sebaj. A fő kérdés az - ami mellett egyébként elsiklottak a Szövetség alakuló kongresszusának felszólalói -, hogy integrálható-e az igényes, mérsékelt konzervativizmus az utcai radikalizmussal. Ha igen, akkor ez önmagában is sokakat visszariaszt e szövetségtől, ha pedig nem, akkor egyre-másra alakul(gat)nak majd a radikális jobboldali pártok. Lásd Jobbik. Kérdés továbbá, hogy minden jobboldali érzésű ember azt a tézist vallja-e, miszerint "a nemzetek felett nem a globalizáció ível át, hanem a keresztény szeretet", vagy netán időnként még kezébe veszi a történelemkönyvet. Hogy hiszi-e Orbán ígéretét, hogy a Szövetség elhozza neki a magasabb nyugdíjat, az alacsonyabb gázszámlát, a magasabb fizetést és az olcsóbb iskolát, vagy látott már Orbán-kormányt (is) gázáremelés közben is. Hogy a pártelnökkel együtt vallják-e a gazdák, hogy ők az élő kapocs a föld és a nemzet között. És így tovább.
A szabadsághoz legalább két ember kell – kezdte a beszédét Orbán. A választások megnyeréséhez viszont – részvételtől függően – legalább 2,5-3 millió. Vajon lesz-e 2006-ban a Szövetségnek ennyi támogatója?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!