A 4-es metró első, a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti szakaszát 2008. december 1-jén, a Bosnyák térig húzódó második szakaszt pedig 2009. év végén adják majd át a forgalomnak - jelentette be csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester. Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a metróépítés miatt a főváros egyetlen nagy beruházása sem áll le.

Demszky Gábor szerint a földalatti tömegközlekedésnek egyetlen európai nagyvárosban sincs alternatívája, s leszögezte: Budapestnek metró kell, mégpedig minél gyorsabban és minél hosszabb útvonallal. A főpolgármester a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban tartott tájékoztatóján kitért arra is, hogy az önkormányzat hétéves fejlesztési tervének felülvizsgálatával, átütemezésekkel teremtik elő a Bosnyák térig vezető szakasz finanszírozásához még hiányzó, mintegy 15 milliárd forintot. A tavalyi áron 200 milliárd forintos beruházásból a főváros 41 milliárdot biztosít, s ezen felül 17,4 milliárdot költ a felszíni beruházásokra. A 7,3 kilométeres első szakasz alagútjának fúrása jövőre kezdődhet meg, a Bosnyák térig tartó, 10,5 kilométeres szakasz megvalósításáról pedig legkésőbb 2005 elejéig kell dönteni. Demszky számításai szerint a metróépítéssel, -finanszírozással összefüggő kérdésekről júniusban meghozhatja döntéseit a Fővárosi Közgyűlés és az Országgyűlés is.
A metrót mélyfúrással építik, a felszín bontására pedig csak az állomásoknál lesz szükség. Ez utóbbi helyeken a Milánóban alkalmazott módszert használják. Az állomások oldalfalai után elkészítik a födémet, amelyre azonnal ráépítik az új közműveket, az új útburkolatot, amelyen ismét megkezdődhet a forgalom. Demszky Gábor előre is türelmet kér a budapestiektől a metróépítés éveiben várható közlekedési nehézségek miatt. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a metró elkészültével számításaik szerint naponta 523 ezren, hosszabb távon pedig 715 ezren utazhatnak majd gyorsan és kényelmesen.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a metróépítéssel összefüggésben nem lehet szó közmű cégek eladásáról. A hiányzó 14-17 milliárd forintot szigorúbb költségvetési gazdálkodással, ingatlaneladással és a portfolióban lévő kisebb cégek részvényeladásával lehet biztosítani. A metróépítés miatt a főváros egyetlen nagy beruházása sem áll le. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Romák integrációja: javuló helyzet

Romák integrációja: javuló helyzet