Tetszett a cikk?

A BSA felmérése szerint 2002-ben Magyarországon a használatban lévő szoftverek 45 százaléka még mindig illegális volt. Figyelmet érdemel azonban, hogy 1994 óta az arány 31 százalékponttal csökkent.

A BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal készült el az illegális szoftverek arányára vonatkozó felmérés. A mai napon nyilvánosságra hozott tanulmányból a 2002-es világszintű végfelhasználói illegalitási arányok és az ebből származtatható gazdasági veszteségek váltak egyértelművé az egyes országokban. A vizsgálat a világ hat nagyobb régiójában, 26 üzleti szoftverrel kapcsolatban vizsgálta az értékesítési adatokat és a piaci információkat. A vizsgálat két adatállomány egyeztetéséből állt: az egyik az új szoftverek iránti kereslet, a másik az új szoftverek legálisan értékesített mennyisége.
A felmérés szerint 2002-ben Magyarországon a szoftverek 45 százaléka illegális volt, amely 3 százalékos csökkenést jelent 2001-hez képest. Az eredmény azonban 6 százalékkal marad el a világviszonylatban mért 39 százalékos szoftverillegalitási mutatótól és 10 százalékkal magasabb a nyugat-európai átlagnál. Magyarországon igen jelentős eredménynek tekinthető, hogy az 1994-ben mért 76 százalékról 2002-re 31 százalékpontos csökkenést sikerült elérni az illegális szoftverhasználatban, ami háromszorosa a világátlagnak.
„Bár az elmúlt nyolc év során komoly csökkenés mutatkozott Nyugat-Európában az illegális szoftverhasználat terén, három közül egy program még mindig illegális – jelentette ki Beth Scott, a BSA európai alelnöke. Scott szerint minden további javulás új munkahelyeket és adóbevételeket teremt, de ahhoz, hogy valóban komoly eredményeket lehessen elérni, az Európai Uniónak a „zéró tolerancia” elvét kell alkalmaznia a szellemi tulajdon kárára elkövetett cselekményekre. Ez csak a jogszabályi környezet módosításával érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!