Az Országgyűlés hétfői ülésén hozzájárult, hogy szállítási és humanitárius feladatok ellátására 300 – váltási időszakban 600 – fős magyar katonai kontingens utazzon Irakba a szükséges technikai eszközökkel, felszerelésekkel és fegyverzettel.

Az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslatot – az előzetes jelzéseknek megfelelően – egyhangúlag fogadta el a parlament. A szállító kontingens feladatát 2004. december 31-ig terjedő időszakban, de legfeljebb hathónapos időtartamban láthatja el.
A honvédelmi miniszter expozéjában kiemelte, hogy a misszióval a magyar katonák lehetőséget kapnak arra, hogy megmutathassák: legalább olyan jól, ha nem jobban látják el feladatukat, mint szövetségeseik. „Nincsen kétségem azzal kapcsolatban, hogy munkájukra büszkék lehetünk majd, és kizárólag jó hírünket keltik világszerte. Többet érünk el ezzel, mint bármilyen más imázsépítéssel vagy reklámhadjárattal” – fogalmazott Juhász Ferenc. A miniszter kifejtette, hogy a békefenntartó, stabilizációs missziók tapasztalatszerzés szempontjából is fontosak, hiszen hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar haderőben egyre több, a szó legszorosabb értelmében véve profi, éles helyzetben gyakorlatot szerzett katona szolgáljon.
Varga László, a költségvetési bizottság szocialista előadója a kiadásokról elmondta, hogy ha a szállítóeszközök és a teljes kinntartózkodás költségei Magyarországot terhelik, úgy várhatóan 6,5 milliárd forintba kerül a misszió. Amennyiben a szállítóeszközökhöz nemzetközi együttműködés keretében jutunk, 4,7 milliárd forint lesz a magyar költségvetést terhelő rész, ha pedig a szállítóeszközöket és a kiszállítás költségeit is nemzetközi együttműködés keretében teremtik elő, akkor 3,8 milliárd forintot kell a misszió céljaira fordítani az államkasszából.
Az iraki magyar szállító kontingens parancsnokának Sramkó Mátyás alezredest, a debreceni Bocskai István Gépesített Lövészdandár logisztikai főnökét kérték fel. Sramkó 1996-ban részt vett annak a műszaki kontingensnek a létrehozásában, amely csaknem hat éven keresztül teljesített szolgálatot Boszniában, ahol hidak, utak és vasútvonalak helyreállításában segédkeztek. Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta, hogy a kontingens parancsnokának vezetésével várhatóan június közepén vagy végén logisztikai és közlekedési szakemberek utaznak Irakba, hogy tájékozódjanak a magyar misszió ottani működési körülményeiről. A parancsnok részt vesz az iraki feladatokat véglegesen kialakító, pénteken kezdődő varsói tervezési konferencián is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója