Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfői ülésén hozzájárult, hogy szállítási és humanitárius feladatok ellátására 300 – váltási időszakban 600 – fős magyar katonai kontingens utazzon Irakba a szükséges technikai eszközökkel, felszerelésekkel és fegyverzettel.

Az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslatot – az előzetes jelzéseknek megfelelően – egyhangúlag fogadta el a parlament. A szállító kontingens feladatát 2004. december 31-ig terjedő időszakban, de legfeljebb hathónapos időtartamban láthatja el.
A honvédelmi miniszter expozéjában kiemelte, hogy a misszióval a magyar katonák lehetőséget kapnak arra, hogy megmutathassák: legalább olyan jól, ha nem jobban látják el feladatukat, mint szövetségeseik. „Nincsen kétségem azzal kapcsolatban, hogy munkájukra büszkék lehetünk majd, és kizárólag jó hírünket keltik világszerte. Többet érünk el ezzel, mint bármilyen más imázsépítéssel vagy reklámhadjárattal” – fogalmazott Juhász Ferenc. A miniszter kifejtette, hogy a békefenntartó, stabilizációs missziók tapasztalatszerzés szempontjából is fontosak, hiszen hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar haderőben egyre több, a szó legszorosabb értelmében véve profi, éles helyzetben gyakorlatot szerzett katona szolgáljon.
Varga László, a költségvetési bizottság szocialista előadója a kiadásokról elmondta, hogy ha a szállítóeszközök és a teljes kinntartózkodás költségei Magyarországot terhelik, úgy várhatóan 6,5 milliárd forintba kerül a misszió. Amennyiben a szállítóeszközökhöz nemzetközi együttműködés keretében jutunk, 4,7 milliárd forint lesz a magyar költségvetést terhelő rész, ha pedig a szállítóeszközöket és a kiszállítás költségeit is nemzetközi együttműködés keretében teremtik elő, akkor 3,8 milliárd forintot kell a misszió céljaira fordítani az államkasszából.
Az iraki magyar szállító kontingens parancsnokának Sramkó Mátyás alezredest, a debreceni Bocskai István Gépesített Lövészdandár logisztikai főnökét kérték fel. Sramkó 1996-ban részt vett annak a műszaki kontingensnek a létrehozásában, amely csaknem hat éven keresztül teljesített szolgálatot Boszniában, ahol hidak, utak és vasútvonalak helyreállításában segédkeztek. Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta, hogy a kontingens parancsnokának vezetésével várhatóan június közepén vagy végén logisztikai és közlekedési szakemberek utaznak Irakba, hogy tájékozódjanak a magyar misszió ottani működési körülményeiről. A parancsnok részt vesz az iraki feladatokat véglegesen kialakító, pénteken kezdődő varsói tervezési konferencián is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!