Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem alkotmányellenes, hogy az úgynevezett átvilágítási törvényt az Országgyűlés kiterjesztette egyes közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére is.

Az Alkotmánybíróság hétfői határozatával megerősítette, hogy az alkotmánnyal összhangban áll a politikai közvéleményt feladatszerűen alakító újságírók és pártvezetők átvilágítása abból a szempontból, hogy korábban folytattak-e a jogállamisággal ellentétes tevékenységet, illetve a tagjai voltak-e olyan szervnek, amely korábban a jogállamisággal ellentétes tevékenységet folytatott.
Az Alkotmánybíróság ugyanakkor megsemmisítette a törvénynek azt a rendelkezését, amely a politikai közvélemény alakítására nemcsak a közvetlen, hanem a csupán közvetett befolyást gyakorló személyek ellenőrzését is előírta. Az Alkotmánybíróság nem állapított meg alkotmányellenes mulasztást az átvilágítás mélységét meghatározó, vizsgálat alá eső körülmények felsorolásával kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság szerint a törvényben alkalmazott fogalmak nem homályosak, nem értelmezhetetlenek, nem alkalmazhatatlanok, a jogbiztonságot nem sértik.
Az testület döntött arról is, hogy változatlanul csak az ügyvédek, a közjegyzők és az egyházi személyek kérhetik önként átvilágításukat. A határozathoz Kukorelli István és Strausz János alkotmánybírák különvéleményt csatoltak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!