A személyi számítógépek és elsősorban az internet további magyarországi elterjedését szolgálja a diákok számára kiírt Sulinet Expressz program, a svéd-modell bevezetése, és az ugyancsak indulás előtt lévő KismamaNet akció is.

Az adókedvezményes informatikai vásárlások eredetileg Svédországban terjedtek el, de a modell ma már több európai országban, pédául Hollandiában, nagy népszerűségnek örvend. Lényege, mint azt Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, hogy "a cégek, intézmények az új konstrukció révén munkavállalóik számára szeméyi számítógépeket, internet-hozzáférést és szoftvereket finanszírozhatnak úgy, hogy annak költségeit dologi kiadasaikból leírhatják és az áfát is visszaigényelhetik". A modell részleteiről csütürtökön tárgyal az informatikai és a pénzügyi tárca.
A kormány már korábban is tett lépéseket az információs társadalom kibővítésére. Meghirdette például az informatikai eszközök vásárlására vonatkozó évi 60 ezer forintos adókedvezményt, amelyet diákok vehetnek igénybe a Sulinet Expressz keretében. A program gyakorlati megvalósítása napokon belül elindul.
A KismamaNet program értelmében 9 hónapos internet-előfizetést kaphatnak azok az anyukák, akik erre alkalmas számítógéppel rendelkeznek, és gyermekük 2001. október 15. után született. A program, amelyet a United Way és a GTS Datanet a szociális tárcával közösen indított, ezer kismamát juttat majd ingyenes internet-hozzáféréshez.
Kovács Kálmán véleménye szerint Magyarországon fontos cél az információs társadalmi szemlélet elterjedése, és ezek a programok mind ezt hivatottak elősegíteni. "A társadalom minnél nagyobb hányadában tudatosítani kell, hogy az információs technológiáknak az európai uniós integrációban stratégiai szerepük van" - mondta az informatikai miniszter. Hozzátette azt is, hogy az unióban jelenleg sokkal nagyobb az internet-előfizetők százalékos aránya, mint Magyarországon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök