Az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatja a gazdasági és közlekedési tárca a Postabank eladásából származó bevételt, ha az idén sikerül az ÁPV Rt.-nek értékesítenie a hitelintézetet - közölte Csillag István, a tárca minisztere. Ha a kormány nem tud megegyezni az autópályát továbbépítő társasággal, akkor a Nemzeti Autópálya Rt. vállalná át a munkát.

Csillag a Postabank eladásából remélt összeget nem kívánta megnevezni, ám azt elmondta, hogy a 40 kilométeres útszakasz megépítése mintegy 60 milliárd forintba kerülne. Utalt arra, hogy az ÁPV Rt. idei bevételi terve 196 milliárd forint, és a Postabank, valamint a Konzumbank értékesítéséből befolyó összeg ennek a felét közelíti majd meg.
A miniszter szerint a Nemzeti Autópálya Rt. kész arra, hogy - ha az M5-ös továbbépítésére ez év végéig koncessziós joggal rendelkező Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt.-vel nem tudnak megállapodni - továbbépítse az autópályát. Az AKA eddig nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a magyar tárgyalófél a jóváhagyás megadásához fűzött - közölte Csillag, aki szerint a szaktárca és az AKA közötti megegyezés lényeges feltétele, hogy az országos matricával rendelkező úthasználók az M5-ös autópályán érzékelhető díjkedvezményben részesüljenek.
Amennyiben az AKA-val nem sikerül megállapodni, akkor az alacsonyabb összegű matricaár és a tényleges úthasználati díj közötti különbséget a központi költségvetés állja - közölte a miniszter. Tekintettel arra, hogy az építésnek 2004 tavaszán kell elkezdődnie, az M5-ös új szakaszán még van lehetőség olyan megállapodásra, amely nemcsak a második szakasz megépítését, hanem elfogadható mértékű útdíjak alkalmazását is biztosítja. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) addig nem tárgyal az M5-ös autópálya hiteleinek finanszírozására vonatkozó javaslatról, amíg a magyar állam jóváhagyását nem kapja meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán