Tetszett a cikk?

Az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatja a gazdasági és közlekedési tárca a Postabank eladásából származó bevételt, ha az idén sikerül az ÁPV Rt.-nek értékesítenie a hitelintézetet - közölte Csillag István, a tárca minisztere. Ha a kormány nem tud megegyezni az autópályát továbbépítő társasággal, akkor a Nemzeti Autópálya Rt. vállalná át a munkát.

Csillag a Postabank eladásából remélt összeget nem kívánta megnevezni, ám azt elmondta, hogy a 40 kilométeres útszakasz megépítése mintegy 60 milliárd forintba kerülne. Utalt arra, hogy az ÁPV Rt. idei bevételi terve 196 milliárd forint, és a Postabank, valamint a Konzumbank értékesítéséből befolyó összeg ennek a felét közelíti majd meg.
A miniszter szerint a Nemzeti Autópálya Rt. kész arra, hogy - ha az M5-ös továbbépítésére ez év végéig koncessziós joggal rendelkező Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt.-vel nem tudnak megállapodni - továbbépítse az autópályát. Az AKA eddig nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a magyar tárgyalófél a jóváhagyás megadásához fűzött - közölte Csillag, aki szerint a szaktárca és az AKA közötti megegyezés lényeges feltétele, hogy az országos matricával rendelkező úthasználók az M5-ös autópályán érzékelhető díjkedvezményben részesüljenek.
Amennyiben az AKA-val nem sikerül megállapodni, akkor az alacsonyabb összegű matricaár és a tényleges úthasználati díj közötti különbséget a központi költségvetés állja - közölte a miniszter. Tekintettel arra, hogy az építésnek 2004 tavaszán kell elkezdődnie, az M5-ös új szakaszán még van lehetőség olyan megállapodásra, amely nemcsak a második szakasz megépítését, hanem elfogadható mértékű útdíjak alkalmazását is biztosítja. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) addig nem tárgyal az M5-ös autópálya hiteleinek finanszírozására vonatkozó javaslatról, amíg a magyar állam jóváhagyását nem kapja meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra