Tetszett a cikk?

Megkezdődött, de hamarosan kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace-aktivista, köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki tüntetés miatt. A vádlottak védője többek között azért kifogásolta az eljárást, mert a kirendelt tolmácsok kapcsolatban állnak az erőművel.

Az első külföldi aktivista esetében kiderült, hogy a bíróság által kirendelt tolmács a Paksi Atomerőmű alkalmazottja. Két másik tolmács megérkezése után a bíró azért adott helyt az ügyvéd újabb felfüggesztési kérelmének, mert azok a fordítók is szerződéses viszonyban állnak az erőművel.
A vádlottak védője, Gombos Judit a tolmácsok elfogultsága mellett azt is kifogásolta, hogy először 19 gyanúsított jogi védelmével bízták meg, de később derült ki, hogy csak hat gyanúsított van, a többiek ellen szabálysértési eljárást folytattak, amely lényegében lezajlott, mire ő a helyszínre érkezett. Szerinte az eljárásban a rendőrök "kifejezetten ellenségesen kezelik a Greenpeace-t", amit az ügyvédnő azzal magyaráz, hogy „a paksiak a családjuk révén kötődnek az atomerőműhöz”.
A védő – aki szerint a rendőrségi eljárás ilyen feltételrendszer mellett nem folytatható – a nyomozati eljárás hibáira hivatkozva pótnyomozást indítványozna, mert úgy látja, hogy a bizonyítási eljárás kizárólag a vád bizonyítékaira koncentrált. Szerinte a védencei ellen emelt minősített bűncselekmény vádja is megalapozatlan.
A Greenpeace aktivistái eddig sem Magyarországon, sem máshol nem tapasztaltak demonstrációikon olyan durva rendőri beavatkozást, mint csütörtökön a Paksi Atomerőműnél - mondta pénteken a környezetvédő szervezet szóvivője az MTI-nek. Kalovits Judit szerint a demonstrálók nem provokálták a rendőröket, akik mégis durván jártak el az aktivistákkal szemben. Felháborítónak tartja, hogy a megmozdulás hat résztvevője ellen csoportos garázdaság vádja miatt indult gyorsított eljárás, és az öt külföldi, valamint egy magyar állampolgárt ezért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság. A Greenepeace környezetvédő szervezet pénteken Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszterhez fordult a Pakson csütörtökön őrizetbe vett hat aktivista, köztük három osztrák ügyében. A szervezet ügyvédje szerint a magyar hatóságok eljárásukkal megsértették az emberi jogokat.
Csütörtökön negyven Greenpeace-aktivista tartott - előre be nem jelentett - demonstrációt a paksi erőmű bejáratánál a létesítmény élettartamának tervezett meghosszabbítása ellen. A magukat az erőmű kapujához láncoló tiltakozók közül tizenkilencet a rendőrség előállított. A büntetőeljárás csoportosan elkövetett garázdaság miatt hat ember - egy magyar, egy német, egy svájci és három osztrák állampolgár - ellen folyik. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Mihály: Hamarosan elindul a nyugdíjkötvény

Varga Mihály: Hamarosan elindul a nyugdíjkötvény

Tud már tudatosan álmodni? 3 tipp

Tud már tudatosan álmodni? 3 tipp

Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére

Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére