Tetszett a cikk?

Megkezdődött, de hamarosan kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace-aktivista, köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki tüntetés miatt. A vádlottak védője többek között azért kifogásolta az eljárást, mert a kirendelt tolmácsok kapcsolatban állnak az erőművel.

Az első külföldi aktivista esetében kiderült, hogy a bíróság által kirendelt tolmács a Paksi Atomerőmű alkalmazottja. Két másik tolmács megérkezése után a bíró azért adott helyt az ügyvéd újabb felfüggesztési kérelmének, mert azok a fordítók is szerződéses viszonyban állnak az erőművel.
A vádlottak védője, Gombos Judit a tolmácsok elfogultsága mellett azt is kifogásolta, hogy először 19 gyanúsított jogi védelmével bízták meg, de később derült ki, hogy csak hat gyanúsított van, a többiek ellen szabálysértési eljárást folytattak, amely lényegében lezajlott, mire ő a helyszínre érkezett. Szerinte az eljárásban a rendőrök "kifejezetten ellenségesen kezelik a Greenpeace-t", amit az ügyvédnő azzal magyaráz, hogy „a paksiak a családjuk révén kötődnek az atomerőműhöz”.
A védő – aki szerint a rendőrségi eljárás ilyen feltételrendszer mellett nem folytatható – a nyomozati eljárás hibáira hivatkozva pótnyomozást indítványozna, mert úgy látja, hogy a bizonyítási eljárás kizárólag a vád bizonyítékaira koncentrált. Szerinte a védencei ellen emelt minősített bűncselekmény vádja is megalapozatlan.
A Greenpeace aktivistái eddig sem Magyarországon, sem máshol nem tapasztaltak demonstrációikon olyan durva rendőri beavatkozást, mint csütörtökön a Paksi Atomerőműnél - mondta pénteken a környezetvédő szervezet szóvivője az MTI-nek. Kalovits Judit szerint a demonstrálók nem provokálták a rendőröket, akik mégis durván jártak el az aktivistákkal szemben. Felháborítónak tartja, hogy a megmozdulás hat résztvevője ellen csoportos garázdaság vádja miatt indult gyorsított eljárás, és az öt külföldi, valamint egy magyar állampolgárt ezért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság. A Greenepeace környezetvédő szervezet pénteken Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszterhez fordult a Pakson csütörtökön őrizetbe vett hat aktivista, köztük három osztrák ügyében. A szervezet ügyvédje szerint a magyar hatóságok eljárásukkal megsértették az emberi jogokat.
Csütörtökön negyven Greenpeace-aktivista tartott - előre be nem jelentett - demonstrációt a paksi erőmű bejáratánál a létesítmény élettartamának tervezett meghosszabbítása ellen. A magukat az erőmű kapujához láncoló tiltakozók közül tizenkilencet a rendőrség előállított. A büntetőeljárás csoportosan elkövetett garázdaság miatt hat ember - egy magyar, egy német, egy svájci és három osztrák állampolgár - ellen folyik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina