Megkezdődött, de hamarosan kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace-aktivista, köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki tüntetés miatt. A vádlottak védője többek között azért kifogásolta az eljárást, mert a kirendelt tolmácsok kapcsolatban állnak az erőművel.

Az első külföldi aktivista esetében kiderült, hogy a bíróság által kirendelt tolmács a Paksi Atomerőmű alkalmazottja. Két másik tolmács megérkezése után a bíró azért adott helyt az ügyvéd újabb felfüggesztési kérelmének, mert azok a fordítók is szerződéses viszonyban állnak az erőművel.
A vádlottak védője, Gombos Judit a tolmácsok elfogultsága mellett azt is kifogásolta, hogy először 19 gyanúsított jogi védelmével bízták meg, de később derült ki, hogy csak hat gyanúsított van, a többiek ellen szabálysértési eljárást folytattak, amely lényegében lezajlott, mire ő a helyszínre érkezett. Szerinte az eljárásban a rendőrök "kifejezetten ellenségesen kezelik a Greenpeace-t", amit az ügyvédnő azzal magyaráz, hogy „a paksiak a családjuk révén kötődnek az atomerőműhöz”.
A védő – aki szerint a rendőrségi eljárás ilyen feltételrendszer mellett nem folytatható – a nyomozati eljárás hibáira hivatkozva pótnyomozást indítványozna, mert úgy látja, hogy a bizonyítási eljárás kizárólag a vád bizonyítékaira koncentrált. Szerinte a védencei ellen emelt minősített bűncselekmény vádja is megalapozatlan.
A Greenpeace aktivistái eddig sem Magyarországon, sem máshol nem tapasztaltak demonstrációikon olyan durva rendőri beavatkozást, mint csütörtökön a Paksi Atomerőműnél - mondta pénteken a környezetvédő szervezet szóvivője az MTI-nek. Kalovits Judit szerint a demonstrálók nem provokálták a rendőröket, akik mégis durván jártak el az aktivistákkal szemben. Felháborítónak tartja, hogy a megmozdulás hat résztvevője ellen csoportos garázdaság vádja miatt indult gyorsított eljárás, és az öt külföldi, valamint egy magyar állampolgárt ezért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság. A Greenepeace környezetvédő szervezet pénteken Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszterhez fordult a Pakson csütörtökön őrizetbe vett hat aktivista, köztük három osztrák ügyében. A szervezet ügyvédje szerint a magyar hatóságok eljárásukkal megsértették az emberi jogokat.
Csütörtökön negyven Greenpeace-aktivista tartott - előre be nem jelentett - demonstrációt a paksi erőmű bejáratánál a létesítmény élettartamának tervezett meghosszabbítása ellen. A magukat az erőmű kapujához láncoló tiltakozók közül tizenkilencet a rendőrség előállított. A büntetőeljárás csoportosan elkövetett garázdaság miatt hat ember - egy magyar, egy német, egy svájci és három osztrák állampolgár - ellen folyik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre