Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke pénteken bejelentette, hogy a testületben létrejött a konszenzus az új alkotmányos szerződés tervezetéről, amelyet az egy hét múlva Szalonikiban tartandó EU-csúcson fog előterjeszteni. A reformok egyebek között állandó uniós elnök és egy közös külügyminiszter posztjának felállítását irányozzák elő.

A tagországok és leendő tagállamok kormányzatát és parlamentjeit, valamint a vezető uniós intézményeket és szerveket képviselő, 105 tagú konvent tavaly februárban kezdte munkáját, amelynek nyomán a létrejövő alkotmánytervezet a 25 vagy még több tagú EU-ra méretezett, jól működő intézményekhez vezető reformokat tartalmaz. Ezek közé tartozik, hogy 2009-től 15 tagúra szűkítik a jelenleg 20 tagú "uniós kormányt", az Európai Bizottságot. Egyszerűsíti a tervezet a 20-25 országos szavazás rendszerét is, és szűkíti a tagországok vétólehetőségeit.
A négy részből álló tervezet még nem teljes, mert az uniós politikákkal foglalkozó harmadik részéről folyó vita csak a jövő hónap elején fejeződik be, a Szalonikiban az állam- és kormányfők elé kerülő részei azonban tartalmazzák az EU intézményi reformjaival kapcsolatos legfontosabb elemeket. Giscard d'Estaing azt fogja ajánlani az állam- és kormányfőknek, hogy a lehető legkevesebb változtatással fogadják el az alkotmánytervezetet a reformokról dönteni hivatott kormányközi konferencián. A volt francia elnök sajtóértekezletén meg is előlegezte a tervezetnek a csúcsértekezlet csaknem teljes támogatását, s úgy vélte, a konvent az EU-t alapító politika hagyományainak szellemében dolgozott, és az eddigi törekvések közé illeszkedik az alkotmány tervezete is, amely szerinte "az uniós idealizmust ötvözi az előrehaladást jelentő újítás politikájával, illetve a teremtő politikai realizmussal". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban