Tetszett a cikk?

Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke pénteken bejelentette, hogy a testületben létrejött a konszenzus az új alkotmányos szerződés tervezetéről, amelyet az egy hét múlva Szalonikiban tartandó EU-csúcson fog előterjeszteni. A reformok egyebek között állandó uniós elnök és egy közös külügyminiszter posztjának felállítását irányozzák elő.

A tagországok és leendő tagállamok kormányzatát és parlamentjeit, valamint a vezető uniós intézményeket és szerveket képviselő, 105 tagú konvent tavaly februárban kezdte munkáját, amelynek nyomán a létrejövő alkotmánytervezet a 25 vagy még több tagú EU-ra méretezett, jól működő intézményekhez vezető reformokat tartalmaz. Ezek közé tartozik, hogy 2009-től 15 tagúra szűkítik a jelenleg 20 tagú "uniós kormányt", az Európai Bizottságot. Egyszerűsíti a tervezet a 20-25 országos szavazás rendszerét is, és szűkíti a tagországok vétólehetőségeit.
A négy részből álló tervezet még nem teljes, mert az uniós politikákkal foglalkozó harmadik részéről folyó vita csak a jövő hónap elején fejeződik be, a Szalonikiban az állam- és kormányfők elé kerülő részei azonban tartalmazzák az EU intézményi reformjaival kapcsolatos legfontosabb elemeket. Giscard d'Estaing azt fogja ajánlani az állam- és kormányfőknek, hogy a lehető legkevesebb változtatással fogadják el az alkotmánytervezetet a reformokról dönteni hivatott kormányközi konferencián. A volt francia elnök sajtóértekezletén meg is előlegezte a tervezetnek a csúcsértekezlet csaknem teljes támogatását, s úgy vélte, a konvent az EU-t alapító politika hagyományainak szellemében dolgozott, és az eddigi törekvések közé illeszkedik az alkotmány tervezete is, amely szerinte "az uniós idealizmust ötvözi az előrehaladást jelentő újítás politikájával, illetve a teremtő politikai realizmussal". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek