Tetszett a cikk?

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, az Országos Atomenergia Bizottság elnöke kérésére hétfőn Magyarországra érkezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) missziója, hogy felülvizsgálja a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavart, illetve annak következményeit és utóhatásait.

Az Országos Atomenergia Hivatal keddi közleménye szerint a NAÜ független szakértői csoportjának vezetője Miroslav Lipar, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nukleáris Létesítmények Biztonsága főosztályának szakértője. A 11 tagú misszióban még három másik NAÜ munkatárs tevékenykedik majd. A NAÜ meghívására a sugárvédelem, illetve a nukleáris biztonság különböző aspektusaiban járatos amerikai, angol, finn, kanadai, osztrák és szlovák szakemberek is részt vesznek a felülvizsgálatban. A csoport a magyar kormányt segíti az áprilisi esemény kapcsán felmerült kérdések tisztázásában, a probléma megoldásánál alkalmazható nemzetközi gyakorlat és biztonsági szabványok figyelembevételével.
A NAÜ-vel történt előzetes megállapodás értelmében az ügynökség szakértői Budapesten és Pakson áttekintik és értékelik a paksi atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) esemény előtti és utáni tevékenységét, valamint értékelik a paksi atomerőmű, illetve OAH által készített jelentést. A paksi konzultáción az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Tolna-megyei Intézete és a bajai Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai is részt vesznek. A várhatóan 10 napig tartó felülvizsgálatról átfogó jelentés készül. A csoport a szakértői munka befejeztével sajtótájékoztatón számol be a vizsgálat tapasztalatairól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész