Tetszett a cikk?

A bűncselekmények miatt áldozattá váltakról készít országos vizsgálatot tízezer ember megkérdezésével az Országos Kriminológiai Intézet a következő egy hónapban.

Az első ilyen vizsgálatra a látens, azaz a bűnügyi statisztikákban nem megjelenő – és szakemberek becslése szerint az ismertté vált esetek két-háromszorosára tehető – bűnözés nagyságának felmérése miatt van szükség. Münnich Iván főtanácsos elmondta: a felmérés másik indoka, hogy a látens bűnözés felméréséről kormányhatározat született, a vizsgálat eredményét pedig figyelembe lehet venni a bűnmegelőzési programok és büntetőpolitikai intézkedések meghatározásakor.
A Magyar Gallup Intézet biztosai az ország 450 településén élőket kérdezik meg a jelenlegi bűnügyi helyzetről és arról, hogy kiktől milyen intézkedéseket várnak a helyzet javítása érdekében, valamint érte-e őket bűncselekményből adódó kár vagy sérelem az elmúlt egy évben. A felmérés első eredményei őszre várhatók, a kutatás adatainak teljes feldolgozása 2004 júniusában fejeződik be. A tapasztalatokat az intézet tanulmánykötetben kívánja megjelentetni.
A szakemberek vélelmezik, hogy tízszer több korrupciós eset történik, mint amennyiről a rendőrség tudomást szerez, és nagyon ritkán tesznek feljelentést a nemi erőszak áldozatai is. A tervek szerint adatokat nyernek a kutatók a feljelentési hajlandóság alakulásáról, a rejtve maradás okairól. A kutatás kiterjed arra is, hogy az áldozattá váltak milyen körülmények között, milyen településeken élnek. A statisztikák szerint a tipikus áldozat 25-30 év közötti férfi, miközben jellemzően az idős nők vagy fiatal anyák félnek a bűncselekményektől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Marabu Féknyúz: Orbán és az ellenzéki sajtó

Marabu Féknyúz: Orbán és az ellenzéki sajtó