Tetszett a cikk?

Visszakapta útlevelét kedden az az öt külföldi Greenpeace-aktivista, akiket a Paksi Atomerőműnél múlt csütörtökön tartott demonstráció után garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt ítélt el nem jogerősen a Paksi Városi Bíróság. A másik tizennégy aktivista ellen a Paksi városi Bíróság tegnap megszüntette az eljárást.

A három osztrák, egy német és egy svájci aktivista azért, hogy visszakaphassa útlevelét, fejenként 50 ezer forint biztosítékot tett le - közölte aTolna Megyei Bíróság elnöke, Soós Miklós. A vádlottak jogi képviselője előzőleg kérelemmel fordult a bírósághoz, hogy kiegészítő végzésben tegye lehetővé az öt külföldinek: biztosíték befizetése mellett kaphassák vissza útlevelüket. A bíróság a kérelmet kedden elfogadta, a külföldiek így a bíróságon kaphatták vissza úti okmányaikat, miután azok a nyomozó hatóságtól időközben oda kerültek.
A másodfokú büntetőper már a külföldi vádlottak távollétében is lefolytatható, amennyiben pedig a megyei bíróság felmentő rendelkezést hoz, a befizetett biztosítékot is visszakapják az aktivisták. A rendzavarás miatt szabálysértési eljárásban felelősségre vont tíz külföldi már hétfőn visszakapta útlevelét, mert azt az eljárást a bíróság megszüntette.
A rendőrök indokolatlanul brutálisan bántak a Greenpeace-aktivistákkal a paksi demonstráció során, kényszerintézkedéseket alkalmaztak, sérüléseket okoztak és a megindult eljárások is kifogásolhatóak - hangoztatták a civil szervezet képviselői keddi sajtótájékoztatójukon. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint ugyanakkor szakszerűen és a történtekkel arányos módon intézkedett a rendőrség a demonstráció kezelésekor. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői