Eredménytelenül zárult Mahmúd Abbász palesztin kormányfő szerda éjjel Gázában palesztin szélsőséges csoportokkal folytatott tárgyalása. Abbász kudarcát jelzi, hogy a találkozó után nem sokkal újabb, a merénylővel együtt két halálos áldozatot követelő öngyilkos terrorakciót követtek el Észak-Izraelben.

A Hamász "változatlanul tanulmányozza" Abbász javaslatait, az öngyilkos merényletek leállítására azonban nem tett semmiféle ígéretet. Izrael a találkozó előtt beleegyezett, hogy a célzott likvidálásokat olyan terroristákra korlátozzák, akik "ketyegő bombaként" készülnek felrobbantani magukat, a Gázában tárgyaló szélsőségesek vezetői azonban "értelmetlennek" nyilvánították ezt az ajánlatot. Egyes hírek szerint a szervezet fontolgatja az Izrael területén elkövetett akciók leállítását, de a Gázai övezetben és a Jordán folyó környékén folytatnák a merényleteket. A Hamászon kívül az Iszlám Dzsihád képviselői is jelen voltak a találkozón: e két terrorista csoportnak a palesztin kormányfő ajánlatot tett arra, hogy a létrejövő palesztin állam kabinetjében képviseltessék magukat. Abbász régóta kitűzött célja, hogy a palesztin fegyvereseket közvetlenül bevonja az autonomiahatóságba.
A találkozó másnapján újabb terrorista akciót követett el egy palesztin fegyveres: az észak-izraeli Szdé Trum faluban egy zöldségesboltba belépve robbantotta fel a testére erősített pokolgépet. A merénylő a helyszínen életét vesztette, az izraeli üzlet tulajdonosa kórházba szállítása után halt meg. A hétéves izraeli kislány tegnapi meggyilkolása után ez immár a második terrorista akció, amely a pár napos viszonylagos nyugalom végére tett pontot.
Izrael válaszul előbb felfüggesztette, majd mégis folytatta egy ciszjordániai, Micpa Jichár névre hallgató telep felszámolását; ez az első olyan lakott zsidó telep, amelyet a béketerv értelmében Izrael felszámol. Ugyancsak a terrorcseekményekre válaszul izraeli harci gépek hatoltak be a Hezbollah terrorszervezetnek otthont adó Libanon légterébe. A libanoni fegyveresek tüzet nyitottak a gépekre, azonban egyiket sem találták el.
Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken a térségbe utazik, hogy a feleket ismét az "útiterv" megvalósítására ösztökélje; az izraeli és a palesztin fél is reményét fejezte ki a látogatással kapcsolatban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Óbuda polgármestere: A jegyző törvényesen járt el az MTVA székházánál

Óbuda polgármestere: A jegyző törvényesen járt el az MTVA székházánál

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Egy pisztolynak látszó tárgy is előkerült, amikor az MTVA őrei Hadházyval dulakodtak

Egy pisztolynak látszó tárgy is előkerült, amikor az MTVA őrei Hadházyval dulakodtak