Tetszett a cikk?

Eredménytelenül zárult Mahmúd Abbász palesztin kormányfő szerda éjjel Gázában palesztin szélsőséges csoportokkal folytatott tárgyalása. Abbász kudarcát jelzi, hogy a találkozó után nem sokkal újabb, a merénylővel együtt két halálos áldozatot követelő öngyilkos terrorakciót követtek el Észak-Izraelben.

A Hamász "változatlanul tanulmányozza" Abbász javaslatait, az öngyilkos merényletek leállítására azonban nem tett semmiféle ígéretet. Izrael a találkozó előtt beleegyezett, hogy a célzott likvidálásokat olyan terroristákra korlátozzák, akik "ketyegő bombaként" készülnek felrobbantani magukat, a Gázában tárgyaló szélsőségesek vezetői azonban "értelmetlennek" nyilvánították ezt az ajánlatot. Egyes hírek szerint a szervezet fontolgatja az Izrael területén elkövetett akciók leállítását, de a Gázai övezetben és a Jordán folyó környékén folytatnák a merényleteket. A Hamászon kívül az Iszlám Dzsihád képviselői is jelen voltak a találkozón: e két terrorista csoportnak a palesztin kormányfő ajánlatot tett arra, hogy a létrejövő palesztin állam kabinetjében képviseltessék magukat. Abbász régóta kitűzött célja, hogy a palesztin fegyvereseket közvetlenül bevonja az autonomiahatóságba.
A találkozó másnapján újabb terrorista akciót követett el egy palesztin fegyveres: az észak-izraeli Szdé Trum faluban egy zöldségesboltba belépve robbantotta fel a testére erősített pokolgépet. A merénylő a helyszínen életét vesztette, az izraeli üzlet tulajdonosa kórházba szállítása után halt meg. A hétéves izraeli kislány tegnapi meggyilkolása után ez immár a második terrorista akció, amely a pár napos viszonylagos nyugalom végére tett pontot.
Izrael válaszul előbb felfüggesztette, majd mégis folytatta egy ciszjordániai, Micpa Jichár névre hallgató telep felszámolását; ez az első olyan lakott zsidó telep, amelyet a béketerv értelmében Izrael felszámol. Ugyancsak a terrorcseekményekre válaszul izraeli harci gépek hatoltak be a Hezbollah terrorszervezetnek otthont adó Libanon légterébe. A libanoni fegyveresek tüzet nyitottak a gépekre, azonban egyiket sem találták el.
Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken a térségbe utazik, hogy a feleket ismét az "útiterv" megvalósítására ösztökélje; az izraeli és a palesztin fél is reményét fejezte ki a látogatással kapcsolatban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják