A kormány nyilvánosságra hozta azt a két, ismeretlenek által készített "titkos jelentést", melyek Polt Péter legfőbb ügyészt és Szász Károly PSZÁF-elnököt vádak sorozatával illetik; ugyanakkor közleményben jelentette ki, megakadályozza, hogy az ellenzék újra hisztérikus hangulatot alakítson ki. Medgyessy Péter miniszterelnök "valamifajta folyamatot" lát a jelentések ügyében, amit a Fidesz "összeseküvés-elméletnek" minősít.

"Valamifajta folyamatot látok, amely folyamat elkezdődik ott, hogy a volt miniszterelnök tesz egy panaszt egy nemzetközi fórumon a Magyar Köztársasággal kapcsolatosan" - jelentette ki csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök az Orbán Viktor által kezdeményezett, Magyarországot elítélő lisszaboni CDI-határozatra és a napvilágra került, rejtélyes eredetű dokumentumokra utalva.
Az MSZP frakciója által közzétett közlemény szerint a Fidesz és a polgári körök hiszterizálták annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. A névtelen szövegekkel - vélik - megpróbálják lejáratni a kormányt, hogy úgy tűnjön, a kormányerők tisztátalan eszközökkel támadják Poltot és Szászt, akiket az Orbán-kormány idején neveztek ki, és akiket számos bírálat ért a jelenlegi kormánypártok részéről: a legfőbb ügyész több, interpellációkra adott válaszát is leszavazták. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke mindezt "kalandos-romantikus összeesküvés-elméletnek" nevezte, Áder János frakcióvezető szerint pedig "Medgyessy Péter ahelyett, hogy az elmúlt napok rendkívül súlyos kérdéseket felvető ügyeinek kivizsgálásával foglalkozna, összeesküvés-elméleteket gyárt, és saját szorult helyzetéből politikai ellenfelei lejáratásával, független intézmények vezetőinek hírbe hozásával próbál kimenekülni".
A Poltról készült dokumentum – amelynek egyik része 2003. márciusi, míg a másik része 2002. szeptemberi keltezésű – felrója, hogy a Legfőbb Ügyészség – a Millenáris Kht. volt igazgatójának - Berkecz Máriának az ügyében „feltűnően gyorsan intézkedett, mert az első 24 órában utasította a Fővárosi Főügyészséget, hogy nem indítványozhatja az őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását , sőt azonnal szabadlábra helyezését rendelte el.” A Polt elleni vádak között szerepel az is, hogy Bártfai Béla egykori közigazgatási államtitkár kihallgatása előtt írásban bekérte a felteendő kérdéseket.
A rendelkezésre álló, "nem ellenőrzött, de megbízható forrásból származó" információk szerint mind Berkecz Mária 'kimenekítésének', mind Bártfai Béla 'felkészítésének' az volt a célja, hogy Stumpf István volt kancelláriaminiszter és más fontos személyek esetleges felelősségre vonását elkerüljék - olvasható a dokumentumban, amely szerint a legfőbb ügyész a volt miniszterelnök, Orbán Viktor irányítása alatt áll. A szerző állítja: Polt politikai elfogultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Fidesz színeiben indult az 1994-es választásokon.
A jelentés a Postabank-ügyben tett ügyészségi lépéseket is bírálja. Eszerint az iratismertetésről szóló értesítés kiküldésének napján, ez év február 28-án a Fővárosi Főügyészség munkaidő után telefaxon küldött egy hatoldalas írásos utasítást, amelyben közölte a nyomozással kapcsolatos új koncepcióját, és a további kihallgatásokat csak ügyész jelenlétében engedélyezte, a nyomozási cselekmények végső határidejéül pedig irreális határidőt (2003. március 7.) határozott meg. A jelentés szerint az Orbán-kormány idején 3-6 havonta kellett referálni a Postabank-ügy vzsgálatának állásáról. A jelentés szerint ilyenkor találkoztak a legfőbb ügyész és bűnügyi helyettese, a titokminiszter, a belügyminiszter, illetve a Postabank vezetői.
“Világos és egyértelmű, hogy a legfőbb ügyészhez 'parancs érkezhetett', amely olyan politikai kombináció része lehet, amely a kormányzó koalíció ellen irányul. Ez képezi alapját az újabb koncepciós ügynek amely szerint kb. 35,4 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hütlen kezeléssel áll elő az ügyészség” – szögezi le az iromány. Az ismeretlen szerző azt is kifogásolja, hogy a Postabank konszolidációjáról készült - államtitoknak minősített - Kehi-jelentés egyetlen példányát magához kérte az ügyészség, így a nyomozóhatóság a Kehitől kényszerült új példányok beszerzésére.
A Szász Károlyt vádoló jelentésben számos gazdasági vád szerepel, a PSZÁF-elnököt többek között a PSZÁF székházának elherdálásával vádolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat