Tetszett a cikk?

A kormány nyilvánosságra hozta azt a két, ismeretlenek által készített "titkos jelentést", melyek Polt Péter legfőbb ügyészt és Szász Károly PSZÁF-elnököt vádak sorozatával illetik; ugyanakkor közleményben jelentette ki, megakadályozza, hogy az ellenzék újra hisztérikus hangulatot alakítson ki. Medgyessy Péter miniszterelnök "valamifajta folyamatot" lát a jelentések ügyében, amit a Fidesz "összeseküvés-elméletnek" minősít.

"Valamifajta folyamatot látok, amely folyamat elkezdődik ott, hogy a volt miniszterelnök tesz egy panaszt egy nemzetközi fórumon a Magyar Köztársasággal kapcsolatosan" - jelentette ki csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök az Orbán Viktor által kezdeményezett, Magyarországot elítélő lisszaboni CDI-határozatra és a napvilágra került, rejtélyes eredetű dokumentumokra utalva.
Az MSZP frakciója által közzétett közlemény szerint a Fidesz és a polgári körök hiszterizálták annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. A névtelen szövegekkel - vélik - megpróbálják lejáratni a kormányt, hogy úgy tűnjön, a kormányerők tisztátalan eszközökkel támadják Poltot és Szászt, akiket az Orbán-kormány idején neveztek ki, és akiket számos bírálat ért a jelenlegi kormánypártok részéről: a legfőbb ügyész több, interpellációkra adott válaszát is leszavazták. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke mindezt "kalandos-romantikus összeesküvés-elméletnek" nevezte, Áder János frakcióvezető szerint pedig "Medgyessy Péter ahelyett, hogy az elmúlt napok rendkívül súlyos kérdéseket felvető ügyeinek kivizsgálásával foglalkozna, összeesküvés-elméleteket gyárt, és saját szorult helyzetéből politikai ellenfelei lejáratásával, független intézmények vezetőinek hírbe hozásával próbál kimenekülni".
A Poltról készült dokumentum – amelynek egyik része 2003. márciusi, míg a másik része 2002. szeptemberi keltezésű – felrója, hogy a Legfőbb Ügyészség – a Millenáris Kht. volt igazgatójának - Berkecz Máriának az ügyében „feltűnően gyorsan intézkedett, mert az első 24 órában utasította a Fővárosi Főügyészséget, hogy nem indítványozhatja az őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását , sőt azonnal szabadlábra helyezését rendelte el.” A Polt elleni vádak között szerepel az is, hogy Bártfai Béla egykori közigazgatási államtitkár kihallgatása előtt írásban bekérte a felteendő kérdéseket.
A rendelkezésre álló, "nem ellenőrzött, de megbízható forrásból származó" információk szerint mind Berkecz Mária 'kimenekítésének', mind Bártfai Béla 'felkészítésének' az volt a célja, hogy Stumpf István volt kancelláriaminiszter és más fontos személyek esetleges felelősségre vonását elkerüljék - olvasható a dokumentumban, amely szerint a legfőbb ügyész a volt miniszterelnök, Orbán Viktor irányítása alatt áll. A szerző állítja: Polt politikai elfogultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Fidesz színeiben indult az 1994-es választásokon.
A jelentés a Postabank-ügyben tett ügyészségi lépéseket is bírálja. Eszerint az iratismertetésről szóló értesítés kiküldésének napján, ez év február 28-án a Fővárosi Főügyészség munkaidő után telefaxon küldött egy hatoldalas írásos utasítást, amelyben közölte a nyomozással kapcsolatos új koncepcióját, és a további kihallgatásokat csak ügyész jelenlétében engedélyezte, a nyomozási cselekmények végső határidejéül pedig irreális határidőt (2003. március 7.) határozott meg. A jelentés szerint az Orbán-kormány idején 3-6 havonta kellett referálni a Postabank-ügy vzsgálatának állásáról. A jelentés szerint ilyenkor találkoztak a legfőbb ügyész és bűnügyi helyettese, a titokminiszter, a belügyminiszter, illetve a Postabank vezetői.
“Világos és egyértelmű, hogy a legfőbb ügyészhez 'parancs érkezhetett', amely olyan politikai kombináció része lehet, amely a kormányzó koalíció ellen irányul. Ez képezi alapját az újabb koncepciós ügynek amely szerint kb. 35,4 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hütlen kezeléssel áll elő az ügyészség” – szögezi le az iromány. Az ismeretlen szerző azt is kifogásolja, hogy a Postabank konszolidációjáról készült - államtitoknak minősített - Kehi-jelentés egyetlen példányát magához kérte az ügyészség, így a nyomozóhatóság a Kehitől kényszerült új példányok beszerzésére.
A Szász Károlyt vádoló jelentésben számos gazdasági vád szerepel, a PSZÁF-elnököt többek között a PSZÁF székházának elherdálásával vádolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

5 tény az alvásról: Tippeket adunk, hogy elkerülje az álmatlanságot!

5 tény az alvásról: Tippeket adunk, hogy elkerülje az álmatlanságot!