Tetszett a cikk?

Szerdán délben befejeződött a teherfuvarozók demonstrációja, s a Felsőlajos határában a régi 5-ös úton felsorakozott járművek elvonultak. A fuvarozók azt szeretnék elérni, hogy térítés nélkül használhassák az M5-ös autópályát, amíg a régi 5-ös útról a felújítási munkák miatt a teherforgalmat elterelik.

Dóczi József kecskeméti ügyvéd, akit a fuvarozók kértek fel a demonstráció törvényes megszervezésére, elmondta, hogy a hétfőn reggel 6 órakor kezdődött megmozdulásban egyszerre legkevesebb 90-100 jármű vett részt, de egyes időpontokban 140-150 kocsi is ott volt. A járművek és vezetőik időközben egy-egy munka miatt cserélték egymást, összességében több mint kétszázan vettek részt a demonstrációban.
A demonstrálók követelése egybevág a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemrégiben lezárult vizsgálatának következtetésével, miszerint legjobb volna az autópályákat ingyenessé tenni, mert a díjfizetés miatt kerülőutat kereső (elsősorban teher-) forgalom által okozott kár jóval nagyobb, mint a beszedett díjak. A vizsgálat ugyanakkor nem adott választ arra, hová számolandó az a több tízmilliárdos, esetleg a százmilliárdot is elérő összeg, amely ahhoz kellene, hogy a francia jogtulajdonostól meg lehessen váltani az M5-ös koncessziós jogát.
Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára szerdán délután fogadja a fuvarozók érdekképviseleteinek képviselőit, hogy tárgyaljon velük a demonstrálók kövteléseiről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt