Tetszett a cikk?

Nem született megállapodás a közúti fuvarozói érdekképviseletek és a kormány képviselőinek szerda esti tárgyalásán, ezért a szakértői megbeszélések folytatódnak. A fuvarozók amiatt tiltakoztak félpályás útelzárással, hogy az 5-ös főút felújítási munkái miatt kénytelenek az M5-ös autópályát használni és a díjat fizetni.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) azt kifogásolja, hogy az 5-ös főút Pest megyei szakaszáról felújítási munkák miatt június közepétől kitiltották a 7,5 tonnánál súlyosabb járműveket. Ezért kénytelenek az M5-ös autópályát használni, ám annak úthasználati díját sokallják. Tiltakozásul hétfő reggel hat órától az E75-ös főúton Felsőlajos határában mintegy 200 tehergépjármű demonstrált és zárta el az egyik sávot. Az akció szerdán délben befejeződött.
A szerda esti tárgyaláson a kormány és a fuvarozók több kérdésben egyetértettek, de úgy döntöttek, hogy tovább egyeztetnek. Megállapodtak, abban is, hogy lehetőség szerint a jövő hét közepéig lezárják a tárgyalásokat. Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára a megbeszélést követően elmondta: a kormány programjában szereplő gyorsforgalmi úthálózat részeként 2006-ig megépül az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakasza, s a kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy az M5-ös autópályán fokozatosan érvényesítse az egységes autópályadíj-fizetést.
Földi Elek, a NIT Hungary alelnöke, a fuvarozók delegációjának szóvivője szerint a fuvarozók csak átmeneti megoldásként szeretnék elérni, hogy a főút munkálatait szakaszosan végezzék, és ahol az útépítők éppen nem dolgoznak, ott közlekedhessenek. Fő követelésük az, hogy az M5-ös autópályát vonják be az egységes országos matricás rendszerbe. Véleménye szerint a jelenleg is magas, július 1-jétől 4 százalékkal tovább emelkedő autópálya-használati díj bevételük döntő hányadát elviszi; ezért a fuvarozás veszteséges, de legjobb esetben is nullszaldós lenne.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökre összehívja a Közúti Közlekedési Érdekegyeztető Fórumot azért, hogy kialakítsa a fuvarozók érdekét is figyelembe vevő optimális forgalmi rendet az 5-ös főút építési szakaszain. Az egyeztetésekbe az érintett önkormányzatokat is bevonják. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!