Tetszett a cikk?

A csütörtökön átadott új veszprémi börtön egy év alatt épült fel 13 ezer négyzetméteres területen, 2,5 milliárd forintos költséggel, és 214 fogva tartott elhelyezésére ad lehetőséget. Magántőkéből két nagy börtön építése kezdődhet meg a közeljövőben Kelet-, illetve Nyugat-Magyarországon - mondta az átadást követő sajtótájékoztatón Bárándy Péter igazságügy-miniszter.

Az új börtön egy év alatt épült fel 13 ezer négyzetméteres területen, 2,5 milliárd forintos költséggel, és 214 fogva tartott elhelyezésére ad lehetőséget. Az elítéltek számára hat körletben alakítottak ki 2-4 személyes zárkákat. Az épületblokkhoz két sétálóudvar, 300 négyzetméteres sportudvar, kondicionáló terem és kápolna is tartozik.
Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint jelenleg az ország 32 börtönében, 11 ezer férőhelyen 17 500 elítéltet tartanak fogva; a börtönök kihasználtsága 156 százalékos. Bökönyi István tájékoztatott arról is, hogy PHARE-támogatással nemsokára megkezdődhet egy 50 férőhelyes fiatalkorúak börtönének építése is. Emellett nagyarányú felújítási munkálatok zajlanak a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetnél, és a közeljövőben fejeződik be a szolnoki megyei börtön rekonstrukciója.
Az átadáson az igazságügy-miniszter közölte: az óvadék bevezetésével az előzetes letartóztatottak száma nyilvánvalóan csökkenni fog. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem a módos emberek privilégiuma lesz, hanem alkalmazása a bírói bölcsességtől és mérlegeléstől függ. Jelenleg az összes fogva tartott 20 százaléka előzetes letartóztatott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente