Tetszett a cikk?

Rendkívüli felmondással azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójának munkaviszonyát Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, aki nem sokkal később Tímár Józsefet, az Állami Közúti Műszaki és Információs (ÁKMI) Kht. eddigi igazgatója nevezte ki a megüresedett posztra.

A tárca pénteki közleménye szerint az autópálya kezelő nem biztosította a szabad pénzeszközök felhasználhatóságának ellenőrizhetőségét, amikor azokat befektetési szolgáltatónál helyezte el. Ezt a minisztérium által elrendelt vizsgálat állapította meg, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének határozatával kapcsolatban rendeltek el.
A sajtóban korábban több hír olyan hír jelent meg, miszerint a Britton és a Pevdi Pannonplastban megszerzett tulajdonrészének vásárláshoz az ÁAK pénzét is felhasználták.
"Az ellenőrizhetetlenül elhelyezett szabad pénzeszközök miatt vált lehetővé, hogy a K and H Equities, mint befektetési szolgáltató, a megkötött bizományosi keretszerződés előírásait megszegve saját céljainak megfelelően használta az ÁAK pénzét" - áll a minisztérium közleményében. A GKM szerint a befektetési szolgáltató az ÁAK tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint nem teljes körű és valótlan tájékoztatás mellett cselekedett.
A minisztériumi ellenőrzés megállapította ugyanakkor, hogy az ÁAK vezérigazgatója "nem felelt meg a vezető tisztségviselőtől elvárható fokozott gondosságra vonatkozó követelményeknek, így súlyosan veszélyeztette a gazdasági társaság érdekeit". Csillag István felkérte a cég igazgatóságát, hogy a minisztérium vizsgálatát kiegészítve mindenre kiterjedően nézze át a K and H Equitiessel kötött szerződés létrejöttének körülményeit.
A miniszter arra is kéri az autópálya-kezelő igazgatóságát: tegyen bejelentést a PSZÁF-nál, amelyben kérje annak megállapítását, hogy a K and H Equities eljárása törvényes és szerződésszerű volt-e. A gazdasági tárca vezetője a közlemény szerint felkéri az ÁAK igazgatóságát, hogy a vizsgálatok eredményei alapján döntsön büntetőjogi felelősségre vonás esetleges kezdeményezéséről.
Csillag István még pénteken Tímár Józsefet nevezte ki az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójává pénteken. Ezt Bodnár Zoltán, az ÁAK igazgatóságának elnöke közölte. A ÁAK új vezérigazgatója eddig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alá tartozó Állami Közúti Műszaki és Információs (ÁKMI) Kht. igazgatója volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Most már tényleg elkészül az Így jártam apátokkal

Most már tényleg elkészül az Így jártam apátokkal