Tetszett a cikk?

A magyar határőrség nem vette őrizetbe Hasim Thaqi koszovói diplomatát, mivel nemzetközi körözését visszavonták; Kovács László külügyminiszter megbeszélést folytatott a koszovói ENSZ-megbízottal a helyzet tisztázása érdekében, de kiadatásról szó sem volt - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden. A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. A férfi az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt.

"Elképesztő és légből kapott dolgok a kiadatási tárgyalásról szóló információk, mert a magyar diplomácia közbelépésére hétfő este gond nélkül, zavartalanul tovább utazott Párizs felé Hasim Thaqi koszovói diplomata" - mondta Tóth Tamás, azokra a külföldi hírforrásokra reagálva, miszerint Budapesten rövid időre őrizetbe vették a Koszovói Demokrata Párt elnökét.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója közölte: az ORFK a határőrségtől kapott értesítést, hogy egy Interpol által körözött férfi jelentkezett kilépésre a repülőtéren, aki Pristinából érkezett és Párizsba kívánt tovább utazni. Az ezredes szerint az ORFK az Interpollal felvette a kapcsolatot, hogy fenntartják-e a diplomata körözését, de azt a visszajelzést kapták, hogy intézkednek annak visszavonásáról, ezért – állítja Garamvölgyi - .semmiféle jogalap nem volt arra, hogy feltartóztassák, vagy korlátozzák szabadságában a diplomatát, aki így gond nélkül továbbutazott Párizsba.Az ezredes határozottan cáfolta, hogy Budapesten tartózkodna a diplomata.
Pristinában a Koszovói Demokrata Párt főtitkára hétfő este jelentette be , hogy aznap a budapesti repülőtéren őrizetbe vették Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét. Később viszont, nem hivatalos forrásra hivatkozva a B92 belgrádi rádióban elhangzott, hogy "a magyar hatóságok rövid fogva tartás után elengedték Hasim Thaqit".
Az albán politikus, aki jelenleg a koszovói parlamentnek is tagja, Franciaországba tartott Budapesten keresztül.
A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. Vladan Batic közölte: két érvényes, azonnali elfogatóparancs van a koszovói politikus ellen. Az elfogatóparancsot még a szerb hatóságok adták ki Szlobodán Milosevics egykori elnök idején. A szerb rendőrség azért körözi terrorizmus és államellenes bűncselekmény vádjával Thaqit, mert 1993-ban részt vett egy szerb járőr elleni támadásban. Batic szerint a magyar hatóságok azzal, hogy útjára engedték a koszovói politikust, megmutatták, hogy kettős mércét alkalmaznak. A szerb hatóságok azonban érvényt szereznek az elfogatóparancsnak, ha Thaqi szerb területre lép.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok