A magyar határőrség nem vette őrizetbe Hasim Thaqi koszovói diplomatát, mivel nemzetközi körözését visszavonták; Kovács László külügyminiszter megbeszélést folytatott a koszovói ENSZ-megbízottal a helyzet tisztázása érdekében, de kiadatásról szó sem volt - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden. A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. A férfi az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt.

"Elképesztő és légből kapott dolgok a kiadatási tárgyalásról szóló információk, mert a magyar diplomácia közbelépésére hétfő este gond nélkül, zavartalanul tovább utazott Párizs felé Hasim Thaqi koszovói diplomata" - mondta Tóth Tamás, azokra a külföldi hírforrásokra reagálva, miszerint Budapesten rövid időre őrizetbe vették a Koszovói Demokrata Párt elnökét.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója közölte: az ORFK a határőrségtől kapott értesítést, hogy egy Interpol által körözött férfi jelentkezett kilépésre a repülőtéren, aki Pristinából érkezett és Párizsba kívánt tovább utazni. Az ezredes szerint az ORFK az Interpollal felvette a kapcsolatot, hogy fenntartják-e a diplomata körözését, de azt a visszajelzést kapták, hogy intézkednek annak visszavonásáról, ezért – állítja Garamvölgyi - .semmiféle jogalap nem volt arra, hogy feltartóztassák, vagy korlátozzák szabadságában a diplomatát, aki így gond nélkül továbbutazott Párizsba.Az ezredes határozottan cáfolta, hogy Budapesten tartózkodna a diplomata.
Pristinában a Koszovói Demokrata Párt főtitkára hétfő este jelentette be , hogy aznap a budapesti repülőtéren őrizetbe vették Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét. Később viszont, nem hivatalos forrásra hivatkozva a B92 belgrádi rádióban elhangzott, hogy "a magyar hatóságok rövid fogva tartás után elengedték Hasim Thaqit".
Az albán politikus, aki jelenleg a koszovói parlamentnek is tagja, Franciaországba tartott Budapesten keresztül.
A szerb igazságügyi miniszter kedden bírálta a magyar hatóságokat, amiért elengedték Thaqit. Vladan Batic közölte: két érvényes, azonnali elfogatóparancs van a koszovói politikus ellen. Az elfogatóparancsot még a szerb hatóságok adták ki Szlobodán Milosevics egykori elnök idején. A szerb rendőrség azért körözi terrorizmus és államellenes bűncselekmény vádjával Thaqit, mert 1993-ban részt vett egy szerb járőr elleni támadásban. Batic szerint a magyar hatóságok azzal, hogy útjára engedték a koszovói politikust, megmutatták, hogy kettős mércét alkalmaznak. A szerb hatóságok azonban érvényt szereznek az elfogatóparancsnak, ha Thaqi szerb területre lép.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából