Tetszett a cikk?

Megkezdődhet a polgári körök budapesti székházának felújítása, aminek összköltsége több mint 100 millió forintra tehető. Az alapítvány azonban még nem kapta meg az építési engedélyt

Egyelőre a rekonstrukcióhoz szükséges összeg harmadánál kevesebb pénz, több mint 30 millió forint áll rendelkezésükre - nyilatkozta Szemkeő Judait a Szövetség a Nemzetért Alapítvány szóvivője a Népszabadság hétfői írása kapcsán. Az alapítvány tavaly decemberben vásárolta meg a VIII. kerület, Visi utca 6. szám alatti épületet több mint 100 millió forintért, a vételárat három részletben fizetik ki a külföldi, jogi személyiséggel rendelkező társaságnak. A becslések szerint 11 ezer polgári körnek otthont adó székház, több mint 1200 négyzetméter alapterületű épületben szolgáltató; az alapítvány egy kulturális és képzési központot szeretne benne kialakítani.
Szemkeő Judit kifejtette: a felújítás teljes összege meghaladja a vételárat, de az alapítvány részletfizetési kedvezményt kapott, "ezért az utolsó részletnek megfelelő összeget már fel tudják használni" a rekonstrukcióra. Ebből a pénzből a háromemeletes épületben a gépészeti munkákat végzik el, valamint a tetőt javítják meg. Az építési engedélyt uyganakkor még nem kézbesítették az alapítványnak. A három emelet és a tetőtér teljes felújítása több lépcsőben, az adományok függvényében valósulhat meg - tette hozzá a szóvivő.
Szemkeő elmondta: két héten belül postázzák a köszönő leveleket az eddigi adományozóknak és egyúttal a következő gyűjtést is megindítják. Mintegy 18 ezer címre küldenek levelet, de a szóvivő szerint ennél többen adakoztak, mert tudnak arról, hogy sokan közösen küldtek pénzt az alapítványnak. "Többmilliós adományaink nincsenek, kétezer, négyezer, ötezer forintos egyéni adományokból hihetetlen mennyiség érkezett, és reméljük, hogy egy következő körben megint érkezik" - nyilatozta a szóvivő hozzátéve, hogy mintegy 150 vállalkozással kötöttek tartós adományozási szerződést. Ennek értelmében 10 ezertől néhány 100 ezer forintig terjed az alapítványnak juttatott összeg. Az érintett vállalkozásoknak a közhasznú célra befizetett összeg után adókedvezmény jár. Szemkeő Judit szerint ezek az adományok biztonságot jelentenek az alapítványnak, az így befolyó néhány millió forint "az egyetlen, ami tervezhető, de ebből nem lehet építkezni". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!