Tetszett a cikk?

Bűncselekmény hiányában az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) megszüntette az eljárást Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt elnök-vezérigazgatója ellen. A gyanúsítás alapja az MFB egyik kötvénykibocsátása volt, amely a rendőrség szerint 984 millió forint veszteséget okozott a banknak.

Áprilisban a Fővárosi Főügyészség helyt adott Baranyay László gyanúsítás elleni panaszának, a nyomozás azonban - ismeretlen tettes ellen - tovább folytatódott a pénzintézet egyik kötvénykibocsátása ügyében. Baranyayt akkor különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményével gyanúsították meg. Baranyay László nem tett vallomást, és írásban vezette le, hogy a veszteség nem áll fenn, mert csak két év múlva, a kötvénykibocsátás lejártakor derül ki, volt-e veszteség, és ha igen, ki az okozója.
"Két és fél hónapig tartott a nyomozás, s a mai nappal kaptuk meg a határozatot, mely szerint bűncselekmény hiányában az egész eljárást megszüntették" - közölte a volt elnök-vezérigazgató ügyvédje, Futó Barnabás, akinek udomása szerint az SZBEI a nyomozás alatt tanúkat hallgatott meg, "egyéb nyomozati cselekményeket" folytatott le, de most az egész eljárást lezárja, mert "semmiféle kár és semmiféle bűncselekmény" nem történt.
Futó Barnabás szerint egyik televíziós nyilatkozatában Keller László közpénzügyi államtitkár "bevallotta": a feljelentése nyomán indult meg Baranyay László ellen a nyomozás. Az ügyvéd értesülése szerint a mostani SZBEI-határozatot megkapta a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága is.
Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető helyettese az MTI megkeresésére kedd este azt mondta: a hét második felére, de legkésőbb a jövő héten pont kerülhet az ügy végére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában csütörtökön

Vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában csütörtökön

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

DNS-minta alapján kapták el a több tízmilliót zsákmányoló betörőt

DNS-minta alapján kapták el a több tízmilliót zsákmányoló betörőt