Bűncselekmény hiányában az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) megszüntette az eljárást Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt elnök-vezérigazgatója ellen. A gyanúsítás alapja az MFB egyik kötvénykibocsátása volt, amely a rendőrség szerint 984 millió forint veszteséget okozott a banknak.

Áprilisban a Fővárosi Főügyészség helyt adott Baranyay László gyanúsítás elleni panaszának, a nyomozás azonban - ismeretlen tettes ellen - tovább folytatódott a pénzintézet egyik kötvénykibocsátása ügyében. Baranyayt akkor különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményével gyanúsították meg. Baranyay László nem tett vallomást, és írásban vezette le, hogy a veszteség nem áll fenn, mert csak két év múlva, a kötvénykibocsátás lejártakor derül ki, volt-e veszteség, és ha igen, ki az okozója.
"Két és fél hónapig tartott a nyomozás, s a mai nappal kaptuk meg a határozatot, mely szerint bűncselekmény hiányában az egész eljárást megszüntették" - közölte a volt elnök-vezérigazgató ügyvédje, Futó Barnabás, akinek udomása szerint az SZBEI a nyomozás alatt tanúkat hallgatott meg, "egyéb nyomozati cselekményeket" folytatott le, de most az egész eljárást lezárja, mert "semmiféle kár és semmiféle bűncselekmény" nem történt.
Futó Barnabás szerint egyik televíziós nyilatkozatában Keller László közpénzügyi államtitkár "bevallotta": a feljelentése nyomán indult meg Baranyay László ellen a nyomozás. Az ügyvéd értesülése szerint a mostani SZBEI-határozatot megkapta a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága is.
Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető helyettese az MTI megkeresésére kedd este azt mondta: a hét második felére, de legkésőbb a jövő héten pont kerülhet az ügy végére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel