Csütörtökön tovább folytatódott a K and H Equities ügye, amelynek során lemondott az anyabank, a K and H Bank vezérigazgatója és helyettese. Az MSZP szerint több fideszes politikus is kapcsolatban állt a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila befektetési tanácsadóval. A Fidesz László Csaba pénzügyminiszter felelősségét firtatja az ügyben.

A K and H Equities-zel kapcsolatban feltárt tények értékelése után Rejtő E. Tibor, a K and H Bank vezérigazgatója és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes - egyedi indoklással - benyújtotta lemondását, amelyet azonban az igazgatóság még nem fogadott el.
A K and H szerdán még arról tájékoztatott, hogy a bank tulajdonosai nem bocsátják el a vezérigazgatót. A lemondás annak ellenére történt, hogy a bank a felső vezetők esetleges érintettségéről szóló sajtóhíreket a leghatározottabban visszautasította. A bankcsoport a folyamatban lévő ügyet gazdasági természetűnek tekinti, s elhatárolja magát annak politikai kérdésekkel való összekapcsolásától.
Kulcsár Attila, a brókercég – jelenleg sikkasztással gyanúsított - befektetési tanácsadója egy internetes újságnak adott szerdai interjúban elismerte, hogy történtek sikkasztások az Equities-nél, és azt állította, hogy az ügyben több banki felső vezető is érintett. A K and H szerint viszont a szabálytalan ügyletek Kulcsár befektetési tanácsadói tevékenységéhez kapcsolódnak.
Az MSZP frakciója szerint elképzelhető, hogy több fideszes politikus kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. Katona Béla kérdés formájában konkrétan is megnevezte Áder János frakcióvezetőt és Rogán Antal frakcióvezető-helyettest.
Rogán Antal erre reagálva elmondta: nem volt számlája sem a Kereskedelmi és Hitelbanknál, sem a K and H Equities brókercégnél, mindazonáltal felhatalmazta a pénzintézet megbízott vezérigazgatóját: hozza nyilvánosságra banki szerződéseit, ha talál olyanokat. Az ellenzéki politikus azt is felvetette, hogy László Csaba pénzügyminiszter korábban, amikor a K and H Bank vezérigazgató-helyettese volt, tudott-e a pénzintézet brókercégének tevékenységéről.
Máté Dániel a Pénzügyminisztérium szóvivője erre reagálva elmondta: László Csaba 2001 februárjától 2002 februárjáig a K and H Bank integrációért felelős vezérigazgató-helyettese volt, és ebben a minőségében egyetlen konkrét befektetést, értékpapír-ügyletet vagy ügyfélszámlát sem felügyelt. A szóvivő szerint a jelenlegi pénzügyminiszter vezérigazgató-helyettesként nem felügyelte a K and H Equities tevékenységét.
A Fidesz csütörtökön állami számvevőszéki vizsgálatot szorgalmazott az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nél a K and H Equities ügyében, ezzel a szocialista Katona Béla is egyetértett.
Rogán Antal csütörtökön valószínűnek nevezte, hogy az Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) iratokat foglalt le a K and H Equitiestől. A fideszes politikus állítását azonban az NBH cáfolta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ