Tetszett a cikk?

Csütörtökön tovább folytatódott a K and H Equities ügye, amelynek során lemondott az anyabank, a K and H Bank vezérigazgatója és helyettese. Az MSZP szerint több fideszes politikus is kapcsolatban állt a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila befektetési tanácsadóval. A Fidesz László Csaba pénzügyminiszter felelősségét firtatja az ügyben.

A K and H Equities-zel kapcsolatban feltárt tények értékelése után Rejtő E. Tibor, a K and H Bank vezérigazgatója és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes - egyedi indoklással - benyújtotta lemondását, amelyet azonban az igazgatóság még nem fogadott el.
A K and H szerdán még arról tájékoztatott, hogy a bank tulajdonosai nem bocsátják el a vezérigazgatót. A lemondás annak ellenére történt, hogy a bank a felső vezetők esetleges érintettségéről szóló sajtóhíreket a leghatározottabban visszautasította. A bankcsoport a folyamatban lévő ügyet gazdasági természetűnek tekinti, s elhatárolja magát annak politikai kérdésekkel való összekapcsolásától.
Kulcsár Attila, a brókercég – jelenleg sikkasztással gyanúsított - befektetési tanácsadója egy internetes újságnak adott szerdai interjúban elismerte, hogy történtek sikkasztások az Equities-nél, és azt állította, hogy az ügyben több banki felső vezető is érintett. A K and H szerint viszont a szabálytalan ügyletek Kulcsár befektetési tanácsadói tevékenységéhez kapcsolódnak.
Az MSZP frakciója szerint elképzelhető, hogy több fideszes politikus kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. Katona Béla kérdés formájában konkrétan is megnevezte Áder János frakcióvezetőt és Rogán Antal frakcióvezető-helyettest.
Rogán Antal erre reagálva elmondta: nem volt számlája sem a Kereskedelmi és Hitelbanknál, sem a K and H Equities brókercégnél, mindazonáltal felhatalmazta a pénzintézet megbízott vezérigazgatóját: hozza nyilvánosságra banki szerződéseit, ha talál olyanokat. Az ellenzéki politikus azt is felvetette, hogy László Csaba pénzügyminiszter korábban, amikor a K and H Bank vezérigazgató-helyettese volt, tudott-e a pénzintézet brókercégének tevékenységéről.
Máté Dániel a Pénzügyminisztérium szóvivője erre reagálva elmondta: László Csaba 2001 februárjától 2002 februárjáig a K and H Bank integrációért felelős vezérigazgató-helyettese volt, és ebben a minőségében egyetlen konkrét befektetést, értékpapír-ügyletet vagy ügyfélszámlát sem felügyelt. A szóvivő szerint a jelenlegi pénzügyminiszter vezérigazgató-helyettesként nem felügyelte a K and H Equities tevékenységét.
A Fidesz csütörtökön állami számvevőszéki vizsgálatot szorgalmazott az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nél a K and H Equities ügyében, ezzel a szocialista Katona Béla is egyetértett.
Rogán Antal csütörtökön valószínűnek nevezte, hogy az Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) iratokat foglalt le a K and H Equitiestől. A fideszes politikus állítását azonban az NBH cáfolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt