Tetszett a cikk?

László Csaba pénzügyminiszter lakásának tulajdoni lapján óriási összegű, a Kereskedelmi és Hitelbanktól (K&H) felvett hitel szerepel: 821 ezer euró – amely több mint 200 millió forintot jelent. Mint kiderült, az összeg elírás. A valós hitel összege 88100 euró, azaz nagyjából 22 millió forint.

A közkézen forgó tulajdoni lap másolata szerint László Csaba Pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele van a K and H Banknál. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcához is eljuttatott tulajdoni lap - bár kétségkívül eredeti - mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K and H Banktól.
A közlemény kifejti, hogy a miniszter akkor a bank belső szabályzatának megfelelően vett fel 22 millió forint hitelt. László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból a hitelt nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett, a bank, vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon - vélik.
"A pénzügyminiszter a pénzből ingatlant vásárolt, de a bank csak a hitel összegének kétszeresét meghaladó jelzálog ellenében adott hitelt, éppen ezért László Csaba fedezetként felajánlotta régebbi lakását is. Ennek tulajdoni lapján 2003 június 3-i dátummal megjelent a K and H Bank kiigazítási kérelme. A Banktól kapott információnk alapján a kérelem szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege 88100 euró. A kérdéses tulajdoni lapot tudomásunk szerint ma többen is kikérték a Földhivatalból, alkalmanként 3000 forinttal gyarapítva ezáltal a költségvetés illetékbevételeit" - áll a PM közleményében.
A bank közleményben erősítette meg, hogy tévedés történt, amelyben ezért bocsánatot kért az érintettektől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Tóta W.: Az új miniszterelnök

Tóta W.: Az új miniszterelnök