László Csaba pénzügyminiszter lakásának tulajdoni lapján óriási összegű, a Kereskedelmi és Hitelbanktól (K&H) felvett hitel szerepel: 821 ezer euró – amely több mint 200 millió forintot jelent. Mint kiderült, az összeg elírás. A valós hitel összege 88100 euró, azaz nagyjából 22 millió forint.

A közkézen forgó tulajdoni lap másolata szerint László Csaba Pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele van a K and H Banknál. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcához is eljuttatott tulajdoni lap - bár kétségkívül eredeti - mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K and H Banktól.
A közlemény kifejti, hogy a miniszter akkor a bank belső szabályzatának megfelelően vett fel 22 millió forint hitelt. László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból a hitelt nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett, a bank, vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon - vélik.
"A pénzügyminiszter a pénzből ingatlant vásárolt, de a bank csak a hitel összegének kétszeresét meghaladó jelzálog ellenében adott hitelt, éppen ezért László Csaba fedezetként felajánlotta régebbi lakását is. Ennek tulajdoni lapján 2003 június 3-i dátummal megjelent a K and H Bank kiigazítási kérelme. A Banktól kapott információnk alapján a kérelem szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege 88100 euró. A kérdéses tulajdoni lapot tudomásunk szerint ma többen is kikérték a Földhivatalból, alkalmanként 3000 forinttal gyarapítva ezáltal a költségvetés illetékbevételeit" - áll a PM közleményében.
A bank közleményben erősítette meg, hogy tévedés történt, amelyben ezért bocsánatot kért az érintettektől. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó