Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kiegészítő feljelentést tett a rendőrségen a K and H Equities ügyében. A felügyelet szerint a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila pénzmosási ügyekben is érintett lehet. A Bécsben elfogott bróker negyven napon belül hazakerülhet, ha hozzájárul az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz.

A K and H Equitiesnél jelenleg folyó felügyeleti vizsgálat részeredményeként a PSZÁF hétfőn a rendőrségen és az ügyészségen kiegészítő feljelentést tett, valamint újabb információkat küldött az Állami Számvevőszéknek. A felügyelet szerint a bank többször vélhetően valótlan adatokat közölt: például "a K and H Befektetési Rt. és az ABN AMRO Equities (Hungary) Értékpapírkereskedelmi Rt. közötti ügyfélállomány-átruházás során a 2001. július 30-án a felügyelethez bejelentett átruházott állomány adatai nem egyeztek meg a ténylegesen átruházottakkal".
A K and H Bank vizsgálatánál megállapítható, hogy a bank 1999 januárjától 2003. júliusáig mintegy 1500 darab, a brókercég pedig a fúzió óta mintegy 50 darab pénzmosás gyanújával kapcsolatos bejelentést tett a rendőrséghez a pénzmosás elleni törvény előírásai szerint. Ezek között több olyan is volt, amely Kulcsár Attilával közvetlenül összefüggésbe hozható, azonban az ORFK pénzmosási ügyekkel foglalkozó részlege egyetlenegy esetben sem igazolt vissza bűncselekmény alapos gyanújára utaló adatot - áll a felügyelet hétfői közleményében.
Kulcsár felgyorsíthatja a kiadatási eljárást
A Bécsben elfogott bróker negyven napon belül hazakerülhet, ha hozzájárul az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz. Az egyszerűsített kiadatási eljárás során az osztrák hatóságoknak nem kell bevárniuk a magyar szervek döntéseit - mondta Forman Tünde, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese Kulcsár Attila ügyével kapcsolatban. Rendes - nem egyszerűsített - eljárásban a Fővárosi Bíróság (FB) küldi meg az elfogatóparancsot az igazságügyi tárcának, majd Bárándy Péter igazságügy-miniszter hozza meg a végső döntést a kiadatási kérelem előterjesztéséről. A kiadatási kérelmet az osztrák igazságügy-miniszternek küldik meg, az ottani bíróság határoz a kiadatás jogi feltételeinek meglétéről, majd az osztrák igazságügy-miniszter hozza meg a kiadatás kérdésében a végső döntést - közölte Forman, aki megjegyezte: ilyen ügyekben a miniszter feladata "például az lehet, hogy humanitárius szempontokat, vagy egy esetleges politikai üldöztetés lehetőségét mérlegelje".
Bánáti János ügyvéd, Kulcsár Attila jogi képviselője elmondta: az osztrák hatóságoktól próbálja megszerezni a szükséges engedélyeket, ottani ügyvéddel is felvette már a kapcsolatot és "remélhetőleg napokon belül" találkozhat ügyfelével. Az egyszerűsített kiadatási eljárás lehetőségével kapcsolatban közölte: osztrák kollégájával egyeztetve választják majd ki a Kulcsár Attila érdekeinek leginkább megfelelő védői taktikát. Kulcsárt feltehetően a napokban hallgatja meg egy osztrák bíró a kiadatás kérdésében, és abban az eljárásban tisztázzák azt is, hogy hozzájárul-e az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz - tette hozzá Bánáti János. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Makettként is 2,8 millió forint egy ilyen Ferrari

Makettként is 2,8 millió forint egy ilyen Ferrari

A menopauzát nem érdekli, hogy éppen dolgozunk – a változókort tiszteletben tartó munkahelyekre lenne szükség

A menopauzát nem érdekli, hogy éppen dolgozunk – a változókort tiszteletben tartó munkahelyekre lenne szükség

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst