A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kiegészítő feljelentést tett a rendőrségen a K and H Equities ügyében. A felügyelet szerint a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila pénzmosási ügyekben is érintett lehet. A Bécsben elfogott bróker negyven napon belül hazakerülhet, ha hozzájárul az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz.

A K and H Equitiesnél jelenleg folyó felügyeleti vizsgálat részeredményeként a PSZÁF hétfőn a rendőrségen és az ügyészségen kiegészítő feljelentést tett, valamint újabb információkat küldött az Állami Számvevőszéknek. A felügyelet szerint a bank többször vélhetően valótlan adatokat közölt: például "a K and H Befektetési Rt. és az ABN AMRO Equities (Hungary) Értékpapírkereskedelmi Rt. közötti ügyfélállomány-átruházás során a 2001. július 30-án a felügyelethez bejelentett átruházott állomány adatai nem egyeztek meg a ténylegesen átruházottakkal".
A K and H Bank vizsgálatánál megállapítható, hogy a bank 1999 januárjától 2003. júliusáig mintegy 1500 darab, a brókercég pedig a fúzió óta mintegy 50 darab pénzmosás gyanújával kapcsolatos bejelentést tett a rendőrséghez a pénzmosás elleni törvény előírásai szerint. Ezek között több olyan is volt, amely Kulcsár Attilával közvetlenül összefüggésbe hozható, azonban az ORFK pénzmosási ügyekkel foglalkozó részlege egyetlenegy esetben sem igazolt vissza bűncselekmény alapos gyanújára utaló adatot - áll a felügyelet hétfői közleményében.
Kulcsár felgyorsíthatja a kiadatási eljárást
A Bécsben elfogott bróker negyven napon belül hazakerülhet, ha hozzájárul az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz. Az egyszerűsített kiadatási eljárás során az osztrák hatóságoknak nem kell bevárniuk a magyar szervek döntéseit - mondta Forman Tünde, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese Kulcsár Attila ügyével kapcsolatban. Rendes - nem egyszerűsített - eljárásban a Fővárosi Bíróság (FB) küldi meg az elfogatóparancsot az igazságügyi tárcának, majd Bárándy Péter igazságügy-miniszter hozza meg a végső döntést a kiadatási kérelem előterjesztéséről. A kiadatási kérelmet az osztrák igazságügy-miniszternek küldik meg, az ottani bíróság határoz a kiadatás jogi feltételeinek meglétéről, majd az osztrák igazságügy-miniszter hozza meg a kiadatás kérdésében a végső döntést - közölte Forman, aki megjegyezte: ilyen ügyekben a miniszter feladata "például az lehet, hogy humanitárius szempontokat, vagy egy esetleges politikai üldöztetés lehetőségét mérlegelje".
Bánáti János ügyvéd, Kulcsár Attila jogi képviselője elmondta: az osztrák hatóságoktól próbálja megszerezni a szükséges engedélyeket, ottani ügyvéddel is felvette már a kapcsolatot és "remélhetőleg napokon belül" találkozhat ügyfelével. Az egyszerűsített kiadatási eljárás lehetőségével kapcsolatban közölte: osztrák kollégájával egyeztetve választják majd ki a Kulcsár Attila érdekeinek leginkább megfelelő védői taktikát. Kulcsárt feltehetően a napokban hallgatja meg egy osztrák bíró a kiadatás kérdésében, és abban az eljárásban tisztázzák azt is, hogy hozzájárul-e az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz - tette hozzá Bánáti János. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között