Tetszett a cikk?

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség. Bácskai jelenleg nincs felfüggesztve beosztásából.

A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó maffiaellenes központ vezetője ellen pénteken rendelték el a nyomozást, amely "nem feljelentésre, hanem hivatalból indult" - mondta el Margl Zoltán csoportvezető ügyész tegnap. A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára feljelentést tett Bácskai János ellen a katonai ügyészségen bűnpártolás gyanúja miatt; s a napilap úgy tudta, hogy a feljelentés összefügghet a K és H brókercégénél "kirobban sikkasztási botránnyal". Egy kormányközeli forrás ugyanakkor szerdán cáfolta, hogy Tóth András jelentette fel Bácskait.
Lapértesülés szerint Bácskai János kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, a K and H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt munkatársával. A Blikk úgy tudja, elfogása előtt a bróker Bécsben több alkalommal is találkozott a dandártábornokkal.
A büntetőeljárások gyakorlata azt mutatja: akkor indul hivatalból nyomozás, ha a nyomozást elrendelő szerv nem feljelentésből szerzett tudomást az alapos gyanúra okot adó információkról, hanem saját észlelés útján.
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik. A központ a rá vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem nyomoz és nem gyűjt adatokat, csupán a más szervektől (nyomozó hatóságoktól, titkosszolgálatoktól) származó információk koordinálásával, elemzésével, továbbításával foglalkozik. A központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik, első vezetője Bácskai János, aki korábban az egyik polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között