Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség. Bácskai jelenleg nincs felfüggesztve beosztásából.

A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó maffiaellenes központ vezetője ellen pénteken rendelték el a nyomozást, amely "nem feljelentésre, hanem hivatalból indult" - mondta el Margl Zoltán csoportvezető ügyész tegnap. A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára feljelentést tett Bácskai János ellen a katonai ügyészségen bűnpártolás gyanúja miatt; s a napilap úgy tudta, hogy a feljelentés összefügghet a K és H brókercégénél "kirobban sikkasztási botránnyal". Egy kormányközeli forrás ugyanakkor szerdán cáfolta, hogy Tóth András jelentette fel Bácskait.
Lapértesülés szerint Bácskai János kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, a K and H Equities több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított volt munkatársával. A Blikk úgy tudja, elfogása előtt a bróker Bécsben több alkalommal is találkozott a dandártábornokkal.
A büntetőeljárások gyakorlata azt mutatja: akkor indul hivatalból nyomozás, ha a nyomozást elrendelő szerv nem feljelentésből szerzett tudomást az alapos gyanúra okot adó információkról, hanem saját észlelés útján.
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik. A központ a rá vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem nyomoz és nem gyűjt adatokat, csupán a más szervektől (nyomozó hatóságoktól, titkosszolgálatoktól) származó információk koordinálásával, elemzésével, továbbításával foglalkozik. A központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik, első vezetője Bácskai János, aki korábban az egyik polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója volt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket