Tetszett a cikk?

Kulcsár Attila egyelőre nem szándékozik hozzájárulni a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához - erősítette meg pénteken Bécsben Friedrich Forsthuber, a bécsi tartományi bűnügyi bíróság szóvivője. Forsthuber szerint Kulcsár gyorsított kiadatásához való hozzájárulása nagyban függ a további fogva tartásáról szóló jövő heti bírói döntéstől.

Forsthuber elmondta, hogy Kulcsár Attila nem csupán magyar újságíróknak, hanem az őrizetbe vételekor ügyeletben lévő bírónak is azt mondta, hogy hozzájárul az egyszerűsített eljáráshoz. Az őrizetes kijelentései azonban mindaddig nem voltak hivatalosnak tekinthetők, amíg nem beszélt ügyvédjével. Amikor pedig beszélt ausztriai védőjével, az ügyvéd "arra utalt", hogy nem fogadja el a gyorsított eljárásban való kiadatást - mondta Forsthuber.
A szóvivő kiemelte, hogy a hozzájárulás kérdése a jövő héten dőlhet el, amikor a bíró dönt Kulcsár Attila további fogva tartásáról, és a gyorsított kiadatási eljárással kapcsolatban a bíró előtt nyilatkozatot kell tenni. Forsthuber szerint a kiadatásra 40 napon belül sor kerülhet, ha Kulcsár és védője végül hozzájárul a gyorsított kiadatáshoz. Ha nem, akkor nem lehet megjósolni, mennyi ideig tart az eljárás. Előbb a magyar féltől kell bekérni az aktákat, aztán ezeket vizsgálóbíró tanulmányozza, majd továbbítja a tartományi legfelső bíróságnak, amely dönt az ügyben, de a végleges engedélyezés az igazságügyi minisztérium jogköre.
Kulcsár osztrák ügyvédje azt mondta, hogy nem ismeri a bécsi tartományi bíróság szóvivőjének véleményét, de nem kíván nyilatkozni a gyorsított kiadatási eljárás kérdésében. Hangsúlyozta, hogy ő Ausztriában az eljárás formai részét intézi, a védelmi stratégiát teljes egészében Bánáti János, Kulcsár Attila magyar védőügyvédje, illetve maga Kulcsár határozza meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Fekete Péter: A teraszokkal együtt indulhatnának a szabadtéri kulturális programok is

Fekete Péter: A teraszokkal együtt indulhatnának a szabadtéri kulturális programok is