Tetszett a cikk?

Két időszaki kiállítással nyílik meg 2004. április 16-án, az első magyarországi gettó felállításának 60. évfordulóján a budapesti holokauszt múzeum - jelentette be az intézmény igazgató-helyettese hétfőn.

A IX. kerületi Páva utcában felépülő múzeum és dokumentációs központ állandó bemutatója a tervek szerint 2005-ben készül el - mondta Zsolt Péter, A humánum napja - az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének évfordulója - alkalmából tartott ünnepségen. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az intézmény már a jövő évtől az oktatás, a kutatás, a dokumentáció, a megemlékezés központja, "a holokauszt feltárásának a szíve lehet". Az igazgató-helyettes fontos feladatnak nevezte a holokausztról szóló oktatást is, véleménye szerint ugyanis a kitűzött célok elérése lehetetlen, ha a kutatások eredményei nem kerülnek vissza az iskolákba.
Vámos Tibor, a múzeumot létrehozó Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett: sok évtizedes pszichológiai, társadalmi előkészítés kellett ahhoz, hogy a holokauszt néhány hét alatt végbemenjen Magyarországon. Véleménye szerint ezért a ma és a holnap emberének figyelmet kell fordítania a holokausztot tagadó, vagy lekicsinylő "újbujtogatók" megnyilvánulásaira, a készülődő, parázsló, rejtett jelenségekre.
A budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét 2002. december 16-án helyezte el Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor akkori kulturális miniszter és Vámos Tibor. A központ létrehozására tulajdonosként a Budapesti Zsidó Hitközség bocsátotta a magyar állam rendelkezésére a Páva utcai telket, és a hosszú ideje használaton kívüli zsinagógát. A tavaly októberben kezdődött építkezés során az 1000 négyzetméteres templom mellé 3 700 négyzetméteren új épületeket emelnek, s a központot három szinten (mélyföldszint, földszint, emelet) alakítják ki. Az építkezés összértéke - a tárlat költsége nélkül - várhatóan eléri az 1,7 milliárd forintot. A kiállítási program költségigénye becslések szerint 500 millió és egymilliárd forint közé tehető. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba