Két időszaki kiállítással nyílik meg 2004. április 16-án, az első magyarországi gettó felállításának 60. évfordulóján a budapesti holokauszt múzeum - jelentette be az intézmény igazgató-helyettese hétfőn.

A IX. kerületi Páva utcában felépülő múzeum és dokumentációs központ állandó bemutatója a tervek szerint 2005-ben készül el - mondta Zsolt Péter, A humánum napja - az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének évfordulója - alkalmából tartott ünnepségen. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az intézmény már a jövő évtől az oktatás, a kutatás, a dokumentáció, a megemlékezés központja, "a holokauszt feltárásának a szíve lehet". Az igazgató-helyettes fontos feladatnak nevezte a holokausztról szóló oktatást is, véleménye szerint ugyanis a kitűzött célok elérése lehetetlen, ha a kutatások eredményei nem kerülnek vissza az iskolákba.
Vámos Tibor, a múzeumot létrehozó Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett: sok évtizedes pszichológiai, társadalmi előkészítés kellett ahhoz, hogy a holokauszt néhány hét alatt végbemenjen Magyarországon. Véleménye szerint ezért a ma és a holnap emberének figyelmet kell fordítania a holokausztot tagadó, vagy lekicsinylő "újbujtogatók" megnyilvánulásaira, a készülődő, parázsló, rejtett jelenségekre.
A budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét 2002. december 16-án helyezte el Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor akkori kulturális miniszter és Vámos Tibor. A központ létrehozására tulajdonosként a Budapesti Zsidó Hitközség bocsátotta a magyar állam rendelkezésére a Páva utcai telket, és a hosszú ideje használaton kívüli zsinagógát. A tavaly októberben kezdődött építkezés során az 1000 négyzetméteres templom mellé 3 700 négyzetméteren új épületeket emelnek, s a központot három szinten (mélyföldszint, földszint, emelet) alakítják ki. Az építkezés összértéke - a tárlat költsége nélkül - várhatóan eléri az 1,7 milliárd forintot. A kiállítási program költségigénye becslések szerint 500 millió és egymilliárd forint közé tehető. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő